Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor posjetila je danas rodilje i djecu u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb te im je uručila prigodne darove istaknuvši kako je demografska slika Hrvatske danas bolja


Minutu poslije ponoći u toj je Klinici Ivana Petrović iz Zagreba rodila sina Kristijana (težak 4110 grama, dugačak 52 centimetara). Još je dvoje djece u toj Klinici rođeno iza ponoći - dječak i djevojčica. Kosor je rekla da tradicionalno na Novu godinu posjećuje Kliniku u Petrovoj ulici i one koji su se prvi rodili, njihove majke, ali i Odjel intenzivne njege te da tradicionalno Klinici donosi darove.

Rađa se sve više djece

Vezani članci Obitelj, ilustracija Obitelji s troje i više djece pisali Plenkoviću: Traže da se i njima pomogne u epidemiji Slika nije dostupna FOTO: Bebe rođene u novogodišnjoj noći

Naglasila je da unatoč krizi nisu mijenjali mjere populacijske politike, odnosno nisu odustali niti od jedne mjere u 2009. što se pokazuje jako dobrim. Od siječnja do listopada 2009. rođeno je 704 djece više nego u istom razdoblju 2008., istaknula je ocijenivši to odličnom trendom. U rujnu, prvi puta nakon pet godina, rođeno je više djece nego što je umrlo ljudi u Hrvatskoj, plus 56, što je jako dobro s obzirom na činjenicu da je dugi niz godina taj podatak uvijek bio katastrofalan, u korist broja umrlih, a nikako u korist broja rođenih, rekla je Kosor.

Populacijska politika

U 2008. u odnosu na 2003. rođeno je 7 posto više djece, a ako uzmemo u obzir ovih 704 više rođenih do listopada 2009. u odnosu na 2008. možemo zaključiti da je do kraja prošle godine rođeno oko 44.200 do 44.500 djece, što je najbolji podatak unazad puno godina, naglasila je. Istaknula je da su podatci krajem 2003. godine u kojoj je rođeno oko 39.000 djece što je najmanji broj u puno godina od kada se mjeri broj rođene djece, bili vrlo zabrinjavajući. Od tada do prošle godine rodilo se 4000 djece više, a to je 150 razreda, rekla je. Kada se sada uspoređuju podatci vidi se da je trend uzlazan, a to je dobro, jer smo zaustavili negativan trend, rekla je Kosor i istaknula da zbog toga Vlada u 2009., unatoč rebalansima proračuna, nije dirnula niti jednu lipu s četiri milijarde kuna za doplatak za djecu i za rodiljne i roditeljske potpore. 'I to govori o tome da ustrajavamo u demografskoj, odnosno populacijskoj politici', poručila je Kosor.

Rekla je da su u 2010. odvojili, unatoč svim teškoćama i štednji na svim pozicijama dodatnih 100 milijuna kuna za rodiljne i roditeljske potpore. 'Ukupno to iznosi milijardu i sto milijuna kuna - dakle, respektabilan novac', istaknula je Kosor. 'Ako bude trebalo, odnosno ako se bude rađalo još više djece, izdvojit ćemo još više novca i najavljujem da ćemo i za konačno uređenje Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb u ovoj godini izdvojiti osiguranih osam milijuna kuna', rekla je. 'Želim da takav trend koji imamo u populacijskoj politici prati i sva ostala naša nastojanja - dakle i rast gospodarstva i sve ostalo što smo si stavili u plan za 2010.', poručila je. Predstojnik Klinike Slavko Orešković najavio je da ove godine kreću u rekonstrukciju babinjačkog odjela koji će na Novu godinu 2011. profunkcionirati. U toj najvećoj ginekološkoj klinici u Hrvatskoj godišnje se operira više od 4000 žena te se rodi oko 4500 djece. (Hina)