Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednica Vlade i predsjednica Vladinog Povjerenstva za osobe s invaliditetom, ministrica Jadranka Kosor, osudila je današnje postupanje odgovornih osoba iz HŽ-a, koje su u Karlovcu spriječile ulazak invalida slijepca Mirsada Bećirevića u InterCity vlak s psom vodičem.


Potpredsjednica Kosor, podsjetivši na odredbe Zakona o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča, u priopćenju je pozvala Hrvatske željeznice i cjelokupnu javnost na poštivanje zakonskih odredbi, te na poštivanje temeljnih ljudskih prava osoba s invaliditetom, s obzirom da je to jedan od načina u savladavanje prepreka i predrasuda prema njima. 

Vezani članci Slika nije dostupna Pet školovanih pasa vodiča slijepih dobilo nove vlasnike Slika nije dostupna I to se može: Slijepi surferi na valovima!

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako se ovakvi slučajevi ne smiju događati jer su oni sami po sebi u suprotnosti i sa ciljevima Vlade glede unaprjeđenja uvjeta života osoba s invaliditetom. 

Slijepi Mirsad Bećirović iz Karlovca i njegov pas vodič nisu danas mogli ući u InterCity vlak u Karlovcu koji prometuje od Zagreba do Splita, nakon čega je na Bećirovićev poziv došla policija i sastavila zapisnik o kršenju Zakona o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa. 

Karlovački prometnik HŽ-a rekao je kako po Pravilniku InterCyti vlak ne prima životinje i nema "odjeljak za životinje". 

Bećirović je pak novinarima izjavio da je još u petak najavio svoje putovanje. Prema Zakonu, slijepa osoba sa psom vodičem ima se pravo koristiti svim sredstvima javnog prijevoza i zadržavati na svim mjestima predviđenim za putnike. 

Pod javnim prijevozom naveden je "javni prijevoz u cestovnom, željezničkom, pomorskom, zračnom te gradskom prometu". 

Takav putnik "ne plaća voznu kartu za psa vodiča bez obzira na smjer i dužinu puta".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju