Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor je aktiviranjem zvona na tradicionalnoj svečanosti 'Opening bell' otvorila trgovanje na newyorškoj burzi NYSE, te se sastala s njezinim predsjednikom Duncanom Niederauerom.


Izrazivši zadovoljstvo posjetom burzi na Wall Streetu, financijskom srcu američkog i svjetskog gospodarstva, Kosor je kazala kako se nada da će burza ovaj tjedan uspješno poslovati. 'Ovo je jedan jako dobar dan. Domaćini su mi rekli da je važno kako počne prvi dan u tjednu na burzi, a osoba koja ima zadovoljstvo pritisnuti zvono prvoga dana obilježava cijeli tjedan', rekla je Kosor hrvatskim novinarima na Wall Streetu.

Vezani članci Slika nije dostupna Naznake stabilizacije Wall Streeta Slika nije dostupna Nagli oporavak američkih burzi

>> Kosor: Političkih promjena nema, niti će ih biti

'Nadam se da će ovo biti jedan od najuspješnijih dana na newyorškoj burzi', dodala je. Kazala je kako je na sastanku s predsjednikom NYSE iznijela podatke o Zagrebačkoj burzi i mjerama gospodarskog oporavka u Hrvatskoj. Istaknula je da su razgovarali i o turizmu kao 'respektabilnoj i perspektivnoj grani hrvatskog gospodarstva' te o razvoju malog i srednjeg poduzetništva.

Razgovor o skorom ulasku u Europsku uniju

'Iznijela sam glavne podatke o tome gdje je sad Hrvatska, kamo ide što se tiče gospodarskog oporavka, te podatke o Zagrebačkoj burzi', rekla je Kosor. Kazala je da su Niederauer i njegovi suradnici izrazili potporu i dobre želje za Hrvatsku. 'Imali smo izvrstan razgovor o svim sjajnim stvarima koje se događaju u Hrvatskoj, o skorom ulasku u Europsku uniju i o gospodarskom oporavku, koji je najzapaženiji u turističkoj industriji', izjavio je nakon razgovora Niederauer.

Istaknuo je kako je za NYSE čast da je premijerka Kosor otvorila trgovanje te da je sa zadovljstvom prihvatio poziv visoke gošće da posjeti Hrvatsku. NYSE, smještena na adresi Wall Street 11. u donjem Manhattanu, najveća je svjetska burza po tržišnoj kapitalizaciji tvrtaka što su na njoj izlistane, koje su u kolovozu vrijedile gotovo 12 tisuća milijarda dolara. Prosječan dnevni opseg trgovine na NYSE-u iznosio je oko 153 milijarde dolara 2008. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju