Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijerka reagirala

Nakon sjednice VNS-a: Malo se službeno zna, ali istrage se pokreću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost malo toga se službeno zna, no neslužbeno je jasno da policija, ali i odvjetništvo pokreću istrage.

Te bi istrage trebale pokazati jesu li istinita Polančecova pisma u kojima govori da su premijerka i vrh HDZ-a bili upoznati sa sugestijom ravnatelja policije Olivera Grbića da pišu anonimne prijave protiv oporbe.

Pročitajte i ovo Jadranka Kosor objava na društvenim mrežama Bivša čelnica HDZ-a "predstavila svoju listu za izbore": "Do pobjede!" Andrej Plenković i Zoran Milanović "spustite loptu" Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost i dalje je na čekanju. Državni vrh se prepire, a bivši dužnosnici otkrivaju kakva je prije bila praksa

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je da su netočna nagađanja medija da je jučerašnja rasprava na Vijeću za nacionalnu sigurnost bila žustra te da se opirala istrazi o tvrdnjama bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca da je ravnatelj policije Oliver Grbić sugerirao članovima HDZ-a da pišu anonimne prijave protiv čelnika oporbe.

'Ne treba vjerovati svemu što se piše'

'To nije točno, ne treba vjerovati svemu što piše', komentirala je premijerka prilikom današnjeg posjeta KBC-u Zagreb. 'Sjednica je bila dobra, otvorena, puna argumenata, a za mene najvažnije dana je puna potpora borbi protiv korupcije i kriminala, bez obzira na pritiske, osobito na pravosuđe i sudove', kazala je Kosor.

Upitana strahuje li od toga da se do kraja istraže Polančecove izjave, predsjednica Vlade je rekla kako se nastavlja beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije, te da pritom treba voditi računa o zaštiti institucija koje jedine mogu štititi ljudska prava i provoditi istrage te donositi odluke o tome je li netko kriv ili nije.

Tko može u akciju?

Predsjednik Ivo Josipović koji je i inicirao sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost potvrdio je kako je svojevrsna istraga, ne prejudicirajući istinu, potrebna jer javnost mora znati je li netko policiju koristio u političke svrhe. 'Mi ne možemo DORH-u davati naloge oni će po službenoj dužnosti vidjeti što mogu učiniti, SOA ima svoju ulogu i bitno je da svi obave svoje sukladno zakonu', smatra Josipović.

Zakon kaže nakon zaključaka vijeća u akciju mogu SOA i DORH. Sigurnosna agencija može utvrditi kontakte telefonske razgovore i sastanke. DORH može razgovarati s akterima priče poput Polančeca, Grbića, Karamarka premijerke Kosor ali i bivšeg premijera Ive Sanadera.

Kosor ne strahuje od istrage

Kosor ističe kako ne strahuje od toga da se Polančecove tvrdnje do kraja istraže. 'Rekla sam bezkompromisno u borbi protiv korupcije i kriminala svakako vodeći računa o zaštiti institucija koje jedine mogu voditi brigu o zaštiti ljudskih prava', istaknula je.

Policija je potvrdila internu istragu, a Državno odvjetništvo doznajemo, planira utvrđivati jesu li u slučaju istraga protiv Berislava Rončevića u aferi kamioni policijski dužnosnici mimo zakona razgovarali s ministrima. (Hina/T.K.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene