Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ protiv dekriminalizacije lakih droga

Kosor o Milanoviću: Njega samo zanima da što prije dođe na vlast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica vlade i HDZ-a Jadranka Kosor izvijestila je da se HDZ protivi prijedlozima radne skupine da se novim Kaznenim zakonom dekriminalizira posjedovanje manjih količina lakih droga te da se za (novinarsku) klevetu predviđa zatvorska kazna, a iznijela je i osobni stav o potrebi ukidanja Zakona o golfu.

Premijerka je u emisiji nacionalnog radija izjavila da je Predsjedništvo HDZ-a odlučilo ne prihvatiti rješenje radne skupine za izradu novog Kaznenog zakona o potrebi dekriminalizacije posjedovanja lakih droga, naglasivši da zakoni ne razlikuju lake i teške droge upravo zato što su sve droge opasne, posebno za mlade ljude i obitelji, te da stoga tu razliku ne želi praviti ni njezina stranka.

'Za nas kao stranku nikada nije bila prihvatljiva dekriminalizacija posjedovanja bilo koje količine bilo koje droge i mi ćemo s tim stavom izaći pred koalicijske partnere', poručila je.

Partnerima će, dodala je, predložiti i da u nova zakonska rješenja ne uđe ono po kojemu bi za klevetu, pa i onu novinarsku, bila predviđena zatvorska kazna, već da to ostane u domeni prekršaja, odnosno novčane kazne.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Svečana sjednica Milanović: "I među dečkima u šatoru je bilo svakakvih lala i razdraganaca, a došao ih je pozdraviti Plenković" Predsjednik Zoran Milanovic u posjetu Fakultetu za menadzment u turizmu - 9 Predavanje na Fakultetu za menadžment u turizmu Milanović o sigurnosnim izazovima: "Nestaje svijet kakav smo poznavali, s dugotrajnom američkom dominacijom"

Predložit će ukidanje Zakona o golfu

Napominjući da je to njezin osobni stav, Kosor je najavila da će vladajućoj koaliciji predložiti i ukidanje Zakona o golfu, koji je u javnosti, uglavnom od nevladinih udruga, često smatran propisom koji omogućuje korupciju te 'apartmanizaciju' obale. 'To je moje osobno mišljenje, sve sam dobro proučila, analizirala, jer i bez zakona možemo graditi golf terene koji su važni za naš turizam, ali treba poslušati i mišljenja nevladinih udruga i njihove argumente', istaknula je premijerka.

Spinom je, pak, ocijenila medijska nagađanja o tome da se vlada, zbog zaoštravanja odnosa s MOL-om, sprema smijeniti ravnatelja Hanfe Antu Samodola. 'To je bio spin, ne znam koga. To ne da nije točno, to je smiješna laž', istaknula je Kosor, izvijestivši kako je osobno nazvala Samodola i kazala mu kako i dalje uživa povjerenje vlade. Izvijestila je i da njezina vlada razmatra kako još smanjiti proračunski deficit, 'kako dodatno uštedjeti, kako dodatno zarezati', i od toga, naglasila je, neće odustati bez obzira na izbornu godinu. 'Dodatno ćemo razmotriti uštede u državnom proračunu, bavimo se deficitom i kako ga dodatno smanjiti', kazala je.

'Vlada je koncentrirana na završetak pregovora'

Premijerka ne smatra spornim uvođenje monitoringa za Hrvatsku i nakon završetka pregovora. 'Ako bude bilo kakve vrste monitoringa do potpisivanja pristupnog ugovora, to definitivno možemo prihvatiti, ali vodeći računa o tome da polako i sigurno idemo prema završetku pregovora', poručila je.

Ponovila je i da je njezina Vlada koncentrirana na završetak pregovora, te da će se vladajuća koalicija krajem lipnja dogovoriti o datumu parlamentarnih izbora. 'Međutim, prije samo dva, tri mjeseca bilo je onih koji su inzistirali da izbori budu u lipnju i kada smo mi u vladi govorili da bi to zaustavilo ovaj proces, onda je to za malo koga bio neki argument. Mjesto gdje se dogovara datum izbora je vladajuća koalicija, nema nikakvog izvanrednog stanja', naglasila je.

Upitana kako tumači izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da bi se izbori, kako ne bi utjecali na referendum o ulasku u EU, trebali održati u rujnu, premijerka je odgovorila da bi, što se Milanovića tiče, izbori trebali biti već danas, bez obzira na sam kraj pregovaračkog procesa.

'Jer, njega samo zanima kako bi što prije došao na vlast, iako raspisivanje izbora ne znači automatski i unaprijed da će bilo koja stranka dobiti izbore. Za izbore se treba izboriti, u konačnici odlučuju građani, i to je činjenica koju i gospodin Milanović treba uzeti u obzir', poručila je Kosor.  (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene