Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor na meti SDP-ovaca

SDP: Kako je Kosor došla do stana?; Kosor: To je pila naopako

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka se u Saboru našla 'pod paljbom' zastupnika SDP-a.

Premijerka Jadranka Kosor odbacila je danas, govoreći u Hrvatskom saboru, tvrdnje da je Mladen Barišić s dužnosti rizničara HDZ-a smijenjen zbog prijateljstva s bivšim premijerom i predsjednikom te stranke Ivom Sanaderom. 'Nitko u HDZ-u nije razriješen neke dužnosti zato što je prijatelj s nekim, nego ako se ogriješio o Statut HDZ-a i ako je radio u suprotnosti s odlukama Predsjedništva stranke. Blizina ili daljina bilo koga, prijateljstvo bilo koga s bilo kime nema veze s odlukama stranačkih tijela', uzvratila je Kosor Ingrid Antičević-Marinović (SDP). SDP-ova zastupnica premijerku je, tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, upitala hoće li Barišića smijeniti s mjesta ravnatelja carine s obzirom da Barišić 'više nema moćnih zaštitnika'. Podsjetila je pritom na Barišićevo prijateljstvo sa Sanaderom.

Pročitajte i ovo Davor Filipović, bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja afera Mreža Filipović: "Nisam znao za poruke, ali preuzimam odgovornost. Radio sam pošteno. Ne vjerujem da se Lovrinčević upuštao u sitne dealove" Slika nije dostupna Tko je mala Anika? Prijateljstvo policajca i male Romkinje koje je dirnulo cijeli svijet

Stazić: Predlažete li Bajića da vas sluša kao što je slušao Sanadera?

Kosor je naglasila da će vlada reagirati sazna li da bilo koji državni tajnik ili ravnatelj uprave svoj posao ne radi po zakonu. 'Naravno da ćemo reagirati. To će biti i u ovom slučaju i to nema veze s ni sa jednim prijateljstvom, ni u okviru HDZ-a ni u okviru vlade ni Hrvatske u cjelini', poručila je premijerka. Kosor je odbacila i tvrdnje Nenada Stazića (SDP) da da ponovno imenovanje Mladena Bajića na funkciju glavnog državnog odvjetnika vlada predlaže jer očekuje Bajićevu poslušnost. 'Predlažete li Bajića da sluša vas kao što je slušao i Sanadera, da se stvara dojam borbe protiv korupcije, ali da ipak štiti one koji su HDZ-u donijeli 10 mandata i na koje se vi bojite krenuti', upitao je Stazić premijerku. Ustvrdio je pritom da afere u Hrvatskoj u proteklih šest godina ne otkrivaju nadležna tijela, nego mediji, a da Bajić istragu zahtijeva samo za već otpisane HDZ-ove kadrove. 'Za Rončevića je čekao četiri godine, dok je prestao biti ministar, a tako je bilo i s Polančecom', rekao je Stazić, ustvrdivši da DORH izbjegava istražiti odgovornost ministra Branka Vukelića u aferi Brodosplit, kao i odgovornost Božidara Kalmete za niz afera u njegovu resoru.

>> Nove istrage u Podravci: Kazneno prijavljen gradonačelnik Mršić

Nakon što je Dragovan pozvao institucije da provjere kako je premijerka došla do stana, Kosor je rekla da nema ništa protiv da se DORH time pozabavi 'Ja se apsolutno ne bojim ničega i nikoga, pa ni vas', uzvratila je Kosor Staziću, ističući da je vlada na temelju analize Bajićeva rada Saboru predložila i obrazložila prijedlog njegova ponovnog imenovanja. Založila se da se osumnjičene ne uništava prije pravomoćnih sudskih presuda, a Staziću je spočitnula da je zaboravio spomenuti afere u koje su umiješani SDP-ovci. Zašto u nabrajanju osumnjičenih ili protiv kojih se vodi postupak niste naveli gospodina Hajdića, koji je prodao državno zemljište na Mljetu i zbog čega država ima ogromnih problema u odnosima s Rusijom. Ili, kad već brišete pod s ljudima, zašto niste spomenuli gospodina Sobola, bivšeg pomoćnika ministra Lučina, koji je osuđen na godinu i 11 mjeseci. 'A onda bih mogla, ali neću jer smatram da je to nepristojno, proširiti to i na njegovu suprugu, zastupnicu koja je sudjelovala i u kampanji gospodina Josipovića', uzvratila mu je Kosor.

Dragovan: Kako je Kosor došla do stana?; Kosor: Počistite prvo pred svojim vratima

Podsjetila je i na ulogu SDP-a u aferi Viktor Lenac te kaznenu prijavu protiv koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića. 'Kad brišete ljudima pod, pometite prvo pred svojim vratima', poručila je Kosor Staziću, koji je, pak, podsjetio da je ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio da je 'bilo nedodorljivih', a premijerki je, kao i glavnom državnom odvjetniku, spočitnuo da su 'šest godina šutjeli, iako po svojoj funkciji na to nisu imali pravo'. 'Za razliku od HDZ-a, u SDP-u nema nedodirljivih i zato tražimo brzu istragu', istaknuo je Igor Dragovan stajalište kluba zastupnika SDP-a komentirajući prijavu protiv SDP-ova gradonačelnika Koprivnice Zvonimira Mršića. Dragovan je potom prozvao premijerku Kosor rekavši kako o njenzinim stavovima o korupciji najbolje govori to što su joj članovi upravnih odbora u Remetincu, a ministri pod istragama te je pozvao da se još jednom ispita kako je Kosor stekla svoj stan.

'SDP-ova pila naopako'

'Nemam ništa protiv da se sve ispita i da Državno odvjetništvo odgovori na sva pitanja', izjavila je Kosor novinarima, zamoljena za komentar Dragovanova zahtjeva Bajiću, koji je izrekao iznoseći stav SDP-a o kaznenoj prijavi protiv njihova zastupnika Zvonimira Mršića. 'Ovo što je napravio SDP je pokušaj onoga što se u žargonu zove okretanje pile naopako, dakle pokušavaš svoj problem prebaciti na neka tuđa leđa', rekla je, dodavši da podupire Dragovanov zahtjev. Ocijenila je kako iz SDP-ovih poteza iščitava zašto su protiv Vladina prijedloga da se Bajiću omogući još jedan mandat na čelu državnog tužiteljstva.

'Čini se sada da dobivamo polako konture zašto SDP ne želi podržati Mladena Bajića. Očito je da Vlada sa mnom na čelu pokazuje da apsolutno nema nedodirljivih u smislu pripadnosti nekim političkim grupacijama', poručila je Kosor. Istaknula je Vladin stav da se borbi protiv kriminala i korupcije prilazi bez obzira je li netko član stranke. 'Ne znam jesu li u SDP-u mislili da se to treba odnositi samo na jednu grupaciju stranka, a na drugu ne. I u slučaju gospodina Mršića i drugih, svi su nevini dok se u sudskom postupku ne dokaže suprotno i moramo institucijama pustiti da rade svoj posao. Tako jest, tako mora biti, tako će biti i sutra. Tako će biti što se tiče Vlade i HDZ-a'. (T.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene