Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Svatko mora podnijeti svoj dio tereta'

Kosor: Vlada ne može sve sama, pomozite nam!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Vlade Jadranka Kosor u splitskoj je gradskoj luci otvorila produženi Gat s. Duje, u koji je investirano 28 milijuna kuna.

Od toga je Vlada uložila 13 milijuna kuna i dala jamstva za zajam na još 10 milijuna kuna, a preostalih pet milijuna kuna investirala je Lučka uprava u Splitu. Gat je produžen za 150 metara, širina mu je 16 metara a površina 2.500 metara četvornih i uz njega će, kako je naglašeno, moći pristajati kruzeri i brodovi s međunarodnih kružnih putovanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna demantirao oporbu Ministar Marić u Saboru: "Ne smanjuju se sredstva za obnovu, povećavaju se" Slika nije dostupna REBALANS PRORAČUNA U Saboru prihvaćene izmjene proračuna. Oporba: "Rebalans je kapitulacija Vlade"

Otvarajući produženi gat premijerka Kosor je naglasila kako je je on važan ne samo za Split, nego i za županiju i cijelu Hrvatsku, jer kroz splitsku gradsku luku na godinu prometuje oko četiri milijuna putnika i 700.000 vozila. Istaknula je da je prema najnovijim podacima u ‘prvom razdoblju’ ove godine u Hrvatskoj povećan međunarodni promet putnika za 46 posto, a vozila za 44 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

‘Vlada prepoznaje geostrateški položaj hrvatskih luka i mogućnosti koje pruža njihovo jačanje i izgradnja dodatne infrastrukture. Dolazi vrijeme kada ćemo pojačati ulaganja u povezivanje luka i dodatno ulaganje u željeznicu, a to su mogućnosti koje nam pruža ulazak u EU’, kazala je premijerka Kosor te naglasila da ustrajava na provedbi programa gospodarskog oporavka čime bi se Hrvatskoj kao gospodarski stabilnoj državi omogućio ulazak u EU i osnažila ulaganja.

'Vlada nije otok i ne može sama'

‘Pozivam sve općine, gradove, županije, jedinice lokalne uprave i samouprave da pomognu Vladi i podupru njen program gospodarskog oporavka. Vlada nije otok i ne može sama, ali ako je svatko spreman podnijeti svoj dio tereta, onda ćemo uspjeti’, poručila je Kosor. Istaknuvši kako polažu velike nade u ovogodišnju turističku sezonu, pozvala je turističke djelatnike da prepoznaju ovu sezonu kao ‘iznimno važnu koja nam može pomoći’.

‘Vjerujem da će prihodi od turizma biti važan segment u stabilizaciji proračuna’, rekla je premijerka Kosor u izjavi novinarima nakon otvaranja gata sv. Duje. Nije željela precizirati kada će uslijediti rebalans proračuna, rekavši kako će javnost o tomu biti na vrijeme obaviještena. Pri tomu je naglasila kako se redovito isplaćuju plaće, mirovine, dohotci za djecu, rodiljne naknade, socijalna davanja i naknade za nezaposlene.

‘Mi se moramo odlučiti, više ne možemo imati jednaka ili sve veća davanja iz proračuna i očekivati izlaz iz krize bez dodatnih ulaganja u potporu gospodarstvu’, rekla je Kosor dodavši kako su izmjene Zakona o radu bile ‘na tom tragu’, jer se u ‘dubokoj krizi’ ne može imati sve kao prije. Podsjetila je da kriza nije samo u Hrvatskoj nego je globalna te većina zemalja članica EU ‘donose vrlo teške odluke koje znače odricanje i rezanje’.

Premijerka Kosor se za boravka u Splitu sastala i s poručnicom fregate Antonijom Didović koja je nedavni imenovana zapovjednicom raketne topovnjače ‘Kralj Petar Krešimir IV’ čime je postala prva zapovjednica jednog broda Hrvatske ratne mornarice.

‘Ovo je povijesni trenutak koji dokazuje da se Zakon o ravnopravnosti spolova počinje dosljedno primjenjivati’, rekla je Kosor. Ministar mora Božidar Kalmeta je u svojem obraćanju na ceremoniji otvaranja produženag Gata sv. Duje istaknuo kako će se nastaviti izgradnja infrastruktura i povećanje kapaciteta luka u Dubrovniku, Pločama, Splitu, Šibeniku, Zadru i Rijeci.

‘Kroz hrvatske luke na godinu se preveze 17 milijuna tona roba i mi to moramo povećati, odnosno tok roba koji iz Sueza ide u sjevernomorske luke privući u naše luke. Prema studiji Svjetske banke tokovi roba na ovim prostorima do 2020. godine povećat će se za 50 posto i mi to moramo spremni dočekati’, istaknuo je, uz ostalo, Kalmeta. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene