Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjene zbog EU

Ništa od dogovora: Kosor i Milanović opet će se sastati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastanak premijerke Jadranke Kosor i čelnika oporbe Zorana Milanovića oko ustavnih promjena je završio, ali bez dogovora.

Zbog dogovora oko promjene Ustava u Vladi sastali su se predsjednica Vlade Jadranke Kosor i šefa najjače oporbene stranke Zorana Milanovića.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 Šokantna zbivanja Svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda Branko Smerdel komentirao Milanovićevu odluku da se kandidira na parlamentarnim izborima predsjednikova bomba Oglasio se stručnjak koji je pisao Ustav, evo što kaže o Milanovićevu potezu

Bez promjene Ustava nema hrvatskog ulaska u Europsku uniju, a bez glasova oporbe nema promjene Ustava. SDP inzistira da u izmjenu ustava uđe i reguliranje glasovanja dijaspore.

>> Uz ustavne promjene i dopunsko biračko pravo manjinama

Nema spora vlasti i oporbe oko takozvanih europskih izmjena ustava. No dijaspora ih je udaljila od kompromisa. SDP i HNS već se godinama žele riješiti glasova iz BiH koji na parlamentarnim izborima donose glasove HDZ-u. Za oporbu glasovanje u BiH bilo je plodno tlo da izborne malverzacije i namještanje rezultata. HDZ se pak glasova Hrvata iz BiH ne želi odreći. No moraju biti spremni na kompromis.

Najsporniji su im glasovi iz BiH i zato traže da se u BiH izbori mogu provoditi samo u diplomatskim i konzularnim predstavništvima, što znači na samo četir biračka mjesta.

Na posljednjim predsjedničkim izborima u BiH bilo je otvoreno 156 biračkih mjesta. Upravo je to jedna od prepreka za promjenu Ustava. Najjača oporbena stranka SDP ne želi popustiti. Diplomatska i konzularna predstavništva mjesto su glasovanja cijele raseljene hrvatske po svijetu zato smatraju da i za BiH kao dijasporu trebaju vrijediti istra pravila. Za HDZ zasada je to neprihvatljivo. Politički potpuno je jasan razlog - dijaspora je uglavnom HDZ-ovo biračko tijelo i donosi zastupnike u Sabor. Glasovi Hrvata iz BiH sporni su za SDP jer smatraju da se preko njih namještaju izborni rezultati.

Nakon sastanka Kosor i Milanović zaključili su kako će se još dogovarati, a novinarima su rekli da je ovo bio jedan od njihovoh najboljih sastanaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene