Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na kraju posjeta Škabrnji, gdje su sudjelovali na komemoraciji u povodu 19. godišnjice stradanja tog mjesta, predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor razgovarali su s mještanima i posjetili Evu Segarić, koja je u napadu na Škabrnju izgubila muža i tri sina.


Nakon toga su u prostorijama općine razgovarali s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskoga rata te s braniteljima i ratnim zapovjednicima Škabrnje. 'Potrebno je valorizirati ratni doprinos Škabrnje i njenih branitelja na pravi način jer ovdje neke jedinice nisu dobile valorizaciju kakvu zaslužuju. Kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, obećao sam da ću to provjeriti i da će Samostalni bataljun Škabrnja dobiti zasluženo priznanje', poručio je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Vezani članci Predrag Mišić - 2 Predrag Mišić branio je Vukovar od agresora na čijoj je strani bio - njegov brat: "Svaki razuman čovjek branio bi svoju kuću" Ivan Đikić Đikić pisao političarima: "Molim vas, ne idite u Vukovar i Škabrnju! Svojim nedolaskom osigurat ćete dostojanstvo ljudima u Koloni sjećanja"

Predsjednik Josipović dodao da su počinitelji zločina u Škabrnji otkriveni, pa čak i osuđeni na najviše kazne, ali u odsutnosti. 'Učinit ćemo sve da se to promijeni i da oni koji zaslužuju kaznu, da tu kaznu i osjete', rekao je Josipović.

Predsjednica vlade Jadranka Kosor rekla je kako je činjenica da te ljude 'najviše tišti kažnjavanje, odnosno nekažnjavanje zločinaca'. 'Apsolutno smo se složili oko toga da neće posustati, a kamoli odustati od kažnjavanja zločinaca Škabrnje. Vjerujem da će ubrzo biti i rezultata', istaknula je među ostalim predsjednica vlade Jadranka Kosor.

Na današnji dan prije 19 godina pripadnici JNA potpomognuti paravojnim srpskim postrojbama okupirali su i spalili selo, ubili 43 civila i branitelja te protjerali više od dvije tisuće mještana. Tijekom višegodišnje okupacije, do oslobođenja u 'Oluji' broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. (Hina)