Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor dobila je u Bruxellesu potporu europskih čelnika iz redova Europske pučke stranke, a izrazila je i zadovoljstvo potporom predsjednika Stipe Mesića prijedlogu arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.


Kosor je na summitu EPP-a sudjelovala prvi put od preuzimanja dužnosti predsjednice vlade i stranke. 'Mojim kolegama iz EPP-a bilo je drago podijeliti optimizam sa mnom. Na početku summita europskih pučana bila sam predstavljena kao nova premijerka i predsjednica stranke. Uistinu sam se osjećala u prijateljskom društvu i dobro sam prihvaćena. Molili su me da ih ukratko izvijestim oko onoga što radim u Hrvatskoj, ali i oko pregovora sa Slovenijom. Izložila sam ovaj kratki plan puta s nadom da ćemo sporazum potpisati sljedeći tjedan. Dobila sam potporu u smislu 'hrabro naprijed' od svih kolega u EPP-u', rekla je Kosor nakon završetka summita EPP-a na kojem se okupilo desetak premijera ili predsjednika zemalja članica EU-a, među njima i njemačka kancelarka Angela Merkel i švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

Vezani članci Vilim Ribić Sindikalnu karijeru zamijenio onom političkom: Ribić se učlanio u stranku Slika nije dostupna Slovenski pučani prikupljaju potpise za referendum o arbitraži

>> 'Sporazum moramo prihvatiti inače nam opet prijeti blokada'

Summit je bio prigoda i za nekoliko bilateralnih razgovora. 'To su bili kratki razgovori, među ostalim i s Janezom Janšom, vođom slovenske oporbe', rekla je premijerka. Ona je izrazila zadovoljstvo potporom predsjednika Stipe Mesića prijedlogu arbitražnog sporazuma, koji bi sljedeći tjedan trebao biti potpisan u nazočnosti švedskog premijera Reinfeldta, ako dobije potporu većine zastupnika u Hrvatskom saboru. 'Drago mi je da je javno ovaj sporazum podržao i predsjednik Mesić. Drago mi je što je predsjednik prepoznao da je to sporazum koji pruža okvir za rješavanje toga problema i što je najvažnije, da se taj problem odvoji od pristupnih pregovora', rekla je Kosor. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju