Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraga oko kornatske tragedije ulazi u završnu fazu. Završena je djelomična rekonstrukcija, no, kako doznajemo, sud je odbio prijedlog o dodatnom vještačenju.


Konkretno, radi se o kompjutorskoj 3D simulaciji koja se pokazala kao najbolje rješenje u brojnim sličnim situacijama. 

Vezani članci Policija, ilustracija Strava u Podravini: Čak 28 godina držao ga kao roba, silio na težak rad i zlostavljao Dopisivanje, ilustracija Upoznala ga preko interneta i uplatila mu pola milijuna kuna. Posumnjala tek kad se prestao javljati

Sud je to odbio uz obrazloženje da je takva rekonstrukcija, koja stoji 15 tisuća eura, preskupa.

Kompjutorska 3D simulacija omogućila bi realan prikaz situacije kretanja i brzinu vatre i ono najvažnije, položaj svakog vatrogasca pojedinačno. Takva je simulacija korištena prilikom dvostrukog ubojstva u poslovnici FINE u Zagrebu, ali i kod rekonstrukcija tragičnih događaja u New Yorku, 11. rujna. Kako doznajemo, taj je zahtjev odbijen uz obrazloženje da je takav prikaz preskup. 

Vatrogasci nisu iznenađeni ovakvim razvojem događaja.

'Odbijeno je sve ono što bi se moglo dobro napraviti u toj rekonstrukciji', rekao je Mladen Magdić, predsjednik Sindikata vatrogasaca, podsjetivši na stranog stručnjaka istražitelja koji je bio u Dubrovniku te koji se sam ponudio za pomoć. Magdić tvrdi kako' nešto ne štima u cijeloj priči'.

Nakon završene djelomične rekonstrukcije, vještaci će napraviti stručno izvješće. Ono bi trebalo otkriti što se na Kornatima događalo tog kobnog dana. 

Magdić tvrdi kako će sam nalaz vještaka teško otkriti pravu istinu o onome što se događalo na Kornatu.