Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za poginule vatrogasce

Kornati: Obiteljima predstavljene ideje za spomen-obilježje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' u Šibeniku u nazočnosti članova obitelji vatrogasaca poginulih u kornatskoj tragediji otvorena je izložba idejnih rješenja spomen-obilježja poginulim vatrogascima na otoku Velikom Kornatu.

Izloženo je svih 20 radova prispjelih na pozivni natječaj. Prosudbeno povjerenstvo natječaja s akademikom Tonkom Maroevićem na čelu prije 20-ak dana izabralo je idejno rješenje zadarskog arhitekta Nikole Bašića kao najuspješniji rad, po kojemu će se izraditi spomen-obilježje. Pošto su svi radovi prispjeli na natječaj predstavljeni u Zagrebu, danas su izloženi i u šibenskoj Gradskoj knjižnici, a obitelji poginulih vatrogasaca sad su prvi put vidjeli sva predložena rješenja, pa tako i Bašićev rad. Prvotna suzdržanost i sumnjičavost, kako je rekao Bašić, promijenila se kad su obitelji vidjele njegov rad.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkriveno spomen-obilježje poginulim vodičkim vatrogascima Slika nije dostupna U Kninu razbijeno spomen-obilježje Domovinskom ratu

'Obitelji su, kako su mi kazali, prema cijelom natječaju bili suzdržani jer u tomu nisu sudjelovali, a informacije su o svemu dobivali tek posredno. Sada im je moja ideja bliža. Nekima se jako sviđa, a neki su ostali kritični, ali bi se moglo reći da je otpor prošao', kazao je Bašić. Dodao je kako ne bi ni radio spomen-obilježja kad bi se obitelji protivile njegovu rješenju. U svom radu, naime, predvidio je podizanje niza kamenih nakupina u obliku križa rađenih u tehnici suhozida, a svaki bi bio postavljen na mjestu pogibije vatrogasaca. Dio spomen-obilježja je i kružno središte te okrugli žrtvenik koji su predviđeni kao mjesto okupljanja i komemoracije.

Spomen-obilježje trebalo bi biti gotovo do 30. kolovoza

Za izgradnju ovog spomen-obilježja potrebno je oko 35 prostornih metara kamena, kazao je Bašić. Predviđeno je da spomen-obilježje, kao i uređenje pristupnog puta te pristaništa za iskrcaj s brodova, bude dovršeno do 30. kolovoza ove godine i 3. obljetnice kornatske tragedije. Ajka Crvelin, kojoj su u kornatskoj tragediji poginuli sin Ante i suprug Ivica, ističe kako je sada prvi put vidjela rješenja za spomen-obilježja. Pomalo joj je žao što se svih 12 križeva ne nalaze točno na mjestima gdje su pronađena tijela stradalih, a Bašić ističe kako se o tome još može razgovarati.

'Lijepo je ovo, samo mi je žao što se taj spomenik u potpunosti može vidjeti jedino iz zraka', rekla je Crvelin. Joško Klarić, otac poginulog Dina Klarića, pripadnika šibenskog JVP-a, Bašićevo rješenje smatra najprimjerenijim od svih. 'Možda je Bašićev rad i najprirodniji. Tu nema umjetnih materijala. Ali ne znam koliko će sve to stajati i hoće li biti napravljeno do 3. obljetnice tragedije. Nama bi najvažnije bilo da se do tada napravi prilazna staza. Bit ćemo zahvalni ako se naprave i ti križevi. Ali ne bismo voljeli da nam se nešto obećava, a da se poslije to ne dogodi', kazao je Klarić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene