Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' u Šibeniku u nazočnosti članova obitelji vatrogasaca poginulih u kornatskoj tragediji otvorena je izložba idejnih rješenja spomen-obilježja poginulim vatrogascima na otoku Velikom Kornatu.


Izloženo je svih 20 radova prispjelih na pozivni natječaj. Prosudbeno povjerenstvo natječaja s akademikom Tonkom Maroevićem na čelu prije 20-ak dana izabralo je idejno rješenje zadarskog arhitekta Nikole Bašića kao najuspješniji rad, po kojemu će se izraditi spomen-obilježje. Pošto su svi radovi prispjeli na natječaj predstavljeni u Zagrebu, danas su izloženi i u šibenskoj Gradskoj knjižnici, a obitelji poginulih vatrogasaca sad su prvi put vidjeli sva predložena rješenja, pa tako i Bašićev rad. Prvotna suzdržanost i sumnjičavost, kako je rekao Bašić, promijenila se kad su obitelji vidjele njegov rad.

Vezani članci Dražen Slavica Dražen Slavica ekskluzivno za Dnevnik Nove TV: "Pao mi je kamen sa srca, tražit ću da me se vrati na funkciju" Slika nije dostupna Komemoracija Josipu Joviću na Plitvicama

'Obitelji su, kako su mi kazali, prema cijelom natječaju bili suzdržani jer u tomu nisu sudjelovali, a informacije su o svemu dobivali tek posredno. Sada im je moja ideja bliža. Nekima se jako sviđa, a neki su ostali kritični, ali bi se moglo reći da je otpor prošao', kazao je Bašić. Dodao je kako ne bi ni radio spomen-obilježja kad bi se obitelji protivile njegovu rješenju. U svom radu, naime, predvidio je podizanje niza kamenih nakupina u obliku križa rađenih u tehnici suhozida, a svaki bi bio postavljen na mjestu pogibije vatrogasaca. Dio spomen-obilježja je i kružno središte te okrugli žrtvenik koji su predviđeni kao mjesto okupljanja i komemoracije.

Spomen-obilježje trebalo bi biti gotovo do 30. kolovoza

Za izgradnju ovog spomen-obilježja potrebno je oko 35 prostornih metara kamena, kazao je Bašić. Predviđeno je da spomen-obilježje, kao i uređenje pristupnog puta te pristaništa za iskrcaj s brodova, bude dovršeno do 30. kolovoza ove godine i 3. obljetnice kornatske tragedije. Ajka Crvelin, kojoj su u kornatskoj tragediji poginuli sin Ante i suprug Ivica, ističe kako je sada prvi put vidjela rješenja za spomen-obilježja. Pomalo joj je žao što se svih 12 križeva ne nalaze točno na mjestima gdje su pronađena tijela stradalih, a Bašić ističe kako se o tome još može razgovarati.

'Lijepo je ovo, samo mi je žao što se taj spomenik u potpunosti može vidjeti jedino iz zraka', rekla je Crvelin. Joško Klarić, otac poginulog Dina Klarića, pripadnika šibenskog JVP-a, Bašićevo rješenje smatra najprimjerenijim od svih. 'Možda je Bašićev rad i najprirodniji. Tu nema umjetnih materijala. Ali ne znam koliko će sve to stajati i hoće li biti napravljeno do 3. obljetnice tragedije. Nama bi najvažnije bilo da se do tada napravi prilazna staza. Bit ćemo zahvalni ako se naprave i ti križevi. Ali ne bismo voljeli da nam se nešto obećava, a da se poslije to ne dogodi', kazao je Klarić. (Hina)