Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kornat: Josip Lučić bio je civilni ročnik, a ne vatrogasac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Josip Lučić, 19-godišnjak koji se za život bori u KB-u Dubrava, nije član DVD-a Tisno kao što se to spominje u izvještajima o nastradalim vatrogascima na Kornatu.

Josip Lučić je u tišnjanskom  DVD-u služio devetomjesečni civilni vojni rok koji je počeo 15. siječnja, a 15. rujna trebao je biti gotov. Tu je informaciju potvrdilo i Povjerenstvo za civilno služenje vojnog roka koje je zaprimilo i odobrilo Josipovu prijavu. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obljetnica kornatske tragedije Ministar Božćinović na mjestu stradanja 12 vatrogasaca: "Suosjećam s boli obitelji koju nije lako nositi. To je teret s kojim je teško živjeti" Slika nije dostupna Mimohod sjećanja Obilježena 11. obljetnica kornatske tragedije, jedne od najvećih mirnodopskih nesreća u Hrvatskoj

Na novinarski upit je li uobičajeno civilne ročnike slati na  požarišta, Ivica Salamun, predsjednik DVD-a Tisno nije dao jasan odgovor. Naglasio je koliko je potresen te istakao da su mu ti momci bili kao sinovi. 

'Poznato mi je da je Lučić završio vatrogasni tečaj i izrazio želju i spremnost civilni vojni rok služiti u DVD-u Tisno, no je li bio formalni član ne mogu odgovoriti', izjavio je Jordan Žaja, tajnik Vatrogasne zajednice Županije šibensko-kninske. 

U cijeloj priči oglasio se i  Mladen Magdić, predsjednik Sindikata vatrogasaca Hrvatske kojeg su ovakva pitanja zatekla te tvrdi da je riječ o presedanu.

'Koliko mi je poznato, civilni ročnici ne ulaze u vatru, ali nemojte me hvatati za riječ. Naši ročnici u zagorskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi ne sudjeluju na intervencijama, rade pomoćne poslove, dostavljaju poštu, rade u uredu ili su angažirani kao vozači. Za bilo kakvu intervenciju na terenu, posebno vatrogasnu, moraju biti osposobljeni, imati završenu vatrogasnu školu ili tečaj u DVD-u, a oni to skoro u pravilu nemaju', zaključio je Magdić. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene