Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vodič

Korisne informacije za glasanje: Sve što trebate znati o predsjedničkim izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju 22. prosinca održat će se prvi krug izbora za predsjednika Republike Hrvatske.

Vlada Republike Hrvatske je 14. studenoga 2019. donijela Odluku o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske. Prvi će se krug održati 22. prosinca. Ako nijedan kandidat ne osvoji natplovičnu većinu u prvom krugu, na birališta ćemo ponovno početkom iduće godine - 5. siječnja 2020.

Pročitajte i ovo Glasanje/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Crobarometar Za koga bi građani glasali da su danas predsjednički izbori? Rezultate istraživanja pogledajte u Dnevniku Nove TV Slika nije dostupna O štrajku u školama Milanović tvrdi da si Vlada može priuštiti 400 milijuna kuna za učitelje, iz HDZ-a odgovaraju: "SDP - Licemjerje vam je ime"

Dosad je bilo 6 izbora za predsjednika RH. 1992. Franjo Tuđman pobijedio je na prvim predsjedničkim izborima, a 1997. pomeo je konkurenciju sa 61,41 % glasova. 2000., nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika za predsjednika je izabran Stjepan Mesić. Pet godina poslije u drugom je krugu pobijedio HDZ-ovu kandidatkinju Jadranku Kosor. 2009. izabran je Ivo Josipović kojeg je već nakon prvog mandata naslijedila aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednika Republike biraju hrvatski državljani s navršenih 18 godina. Predsjednik stoluje na Pantovčaku i mandat mu traje pet godina. Na funkciju može biti izabran maksimalno dva puta.

Iako se često govori o tome da predsjednik Republike nema prevelike ovlasti, on ipak predstavlja RH u domovini i inozemstvu. Brine se za stabilnost države, odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti RH, raspisuje izbore, dodjeljuje odlikovanja i priznanja...

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene