Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prava je umjetnost bila ukrasiti više od dva metra visoke pisanice koje ukrašavaju središte Koprivnice. Upravo iz srca Podravine bit će poslane u nekoliko hrvatskih i europskih gradova.


Svoju će gigantsku pisanicu dobiti i papa Benedikt XVI na svečanoj audijenciji, a jedna će biti postavljena i ispred poznate milanske Scale. Slikar naive sa svojim je kolegama danima, do najsitnijih detalja oslikavao te velike pisanice. Sve osim jedne, koja za nekoliko dana ide u Rim. Tamo će je završiti i darovati papi Benediktu XVI. 'Tamo će to napraviti naši umjetnici, oslikavat će je u Rimu tako da i građani Rima mogu vidjeti kako se to radi, a jedna će pisanica biti, što nam je izuzetna čast i zadovoljstvo, u Milanu izložena pred milanskom Scalom, znači na jednom ekskluzivnom mjestu', kaže Zdravko Mihvec iz Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije.

Vezani članci Slika nije dostupna Pogledajte gdje se u Hrvatskoj izrađuju najljepše pisanice Slika nije dostupna I stanovnici Zološkog vrta dobili pisanice!

Iako je teško zadovoljiti stroge propise u svjetskim metropolama, gigantske pisanice već treću godinu putuju svijetom, od Njujorka, Bilbaa pa do Budimpešte. 'Prvo jaje koje smo oslikali bilo je iz drveta, ali se pokazalo da nije dobro, jer je stradalo na ovim vremenskim uvjetima. Ova jaja su sada iz nekog trajnog materijala, poliestera', objasnio je Zlatko Kolarek, slikar naive. 'Kada se dovoljno osuši, onda ide završni lak upravo zbog toga da ove vremenske uvjete budu na njemu neprepoznatljive, odnosno da ih otrpi', dodao je njegov kolega Zlatko Štefiček.

Rezultat su pisanice ukrašene prepoznatljivim motivima podravskog kraja. 'Prelijepe su! Prelijepe! Šteta što kiša pada, ali valjda će duže ostati da možemo malo duže uživati u njima', kaže jedna Koprivničanka. U Koprivnici će se u golemim pisanicama moći uživati još desetak dana. Tada odlaze ukrašavati trgove nekih drugih hrvatskih i europskih gradova i uljepšavati dane do Uskrsa.