Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok se na Jadran slijevaju nove kolone gostiju, istok Hrvatske tek se priprema za turističku sezonu. Kontinentalni turizam u osječko-baranjskoj županiji iz godine u godinu bilježi rast - u prvoj polovici ove godine skočio je za 8,4 posto a pravi val tek se očekuje. Iako su potpore države u odnosu na obalu zanemarive, Slavonci i Baranjci uspjeli su pripremiti nove sadržaje i atrakcije.


U novu sezonu s novim sadržajima. U Bizovačkim toplicama otvoreno je 9 unutarnjih bazena. Novi je vlasnik u obnovu bazena uložio 20 milijuna kuna. Izgrađeno je i liječilište.

Vezani članci Turisti u Rovinju Rat za goste i kupce: Svađe i tučnjave od sjevera do juga, a turista ima dovoljno za sve. Lučki kapetan ima savjet za smirivanje situacije Turisti u Dubrovniku - 4 Pogoršanje epidemiološke situacije prijeti Hrvatskoj i turizmu: "Tko god je otišao u crveno nije imao dobru sezonu"

'Negdje smo na pola puta našeg investicijskog ciklusa koji iznosi 100 milijuna kuna', kazao je direktor tvrtke Stjepko Bulić.

Ulaganja i u seoski turizam. Sezona u Baranji traje od rujna do ožujka, a svoje goste vlasnik Obiteljskog gospodarstva Sreto Balaš očekuje već sutra. Čekaju ih slamarice i radi potpunog ugođaja - noćne posude.

'Mi smo se potrudili da naše smještajne jedinice opremimo što bliže autohtonom ugođaju'.

Potporu Ministarstva turizma od ukupno 750.000 kuna za podizanje konkurentnosti u osječko-baranjskoj županiji dobilo je - 16 korisnika

'To nam je prvi put da smo dobili potporu. Novac ćemo upotrijebiti za izgradnju neophodnog nam parkirališta', kaže Sreto.

Bračni par Novački iz Karanca staro je skladište pretvorio u kušaonicu vina i gastro suvenirnicu.

'Nudimo sve baranjske autohtone proizvode. Sir, kulen, domaće rakije, vina baranjskih proizvođača, suvenire i med', kaže vlasnik Kušaonice vina Oliver Novački.

Potencijal kontinentalnog turizma, smatraju turistički djelatnici, nije dovoljno prepoznat.

'Vapimo za investicijama i za dodatnom podrškom s nacionalne razine. Austrija i Mađarska mogu od kontinentalnog turizma imati prihode veće nego Hrvatska. Mislim da onda možemo i mi povećati', smatra Matej Perkušić iz Turističke zajednice Baranje.

Jer kad završi na obali, turizam na kopnu tek počinje. Potencijal kontinentalnog dijela Hrvatske je u pustolovnom turizmu koji na godišnoj razini bilježi rast od 65 %. Svi kanui i kajaci u Baranji spremni su za predstojeću sezonu. A sve je to tek dio golemih mogućnosti...

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju