Obavijesti Video Pretražite Navigacija
The Economist "Svijet u 2021."

Plenkovića razljutilo pitanje o mjerama za Crkve: "Nije isto biti sat vremena na misi i piti satima u kafiću. Ta usporedba je bezobrazna"

Andrej Plenković
Andrej Plenković DNEVNIK.HR
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković Galerija 1/1 >>
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na konferenciji The Economist "Svijet u 2021." Nakon konferencije komentirao je najnovije mjere Stožera.

Konferencija The Economist - Svijet u 2021. organizira se drugi put u Hrvatskoj, a glavna tema je financijski instrument Europske komisije "Next Generation EU" i njegov očekivani učinak na RH. Premijer je nakon konferencije komentirao najnovije mjere.  Prvo se osvrnuo na gospodarske. 

"Donijeli smo mjere za zapošljavanje i dok se ne promjene okolnosti, činit ćemo sve da pomognemo privatnome sektoru. U mjerama su angažirani svi i radimo sve što možemo. Najviše sredstava smo osigurali iz EU fondova. Jedna smo od prvih zemalja koja ih je saborski potvrdila", kazao je premijer i komentirao izjavu Peđe Grbina, koji je Plenkovića prozvao za odgovornost zbog epidemiološke situacije. 

"Oporba cijelo vrijeme, nakon što je bila potučena do nogu....još se malo prilagođavaju. Ucjenjivači su ostali izvan Sabora...Mi smo rekli da će situacija na jesen i zimu biti gora i ako oporba nema drugog argumenta, ja to razumijem, ali treba pošteno reći je li Vlada sve napravila...Još nitko nije ostao uskraćen za zdravstvenu skrb u RH. Nakon restriktivnih mjera ja se nadam da ćemo nastaviti blagi trend smanjenja novozaraženih. Ja sam malo bio doma, pa gledao kako to izgleda u Saboru....nek pričaju", kazao je premijer i komentirao propusnice. 

"Čuli ste što je cilj mjera, a to je smanjiti fizičke kontakte. Mjere imaju za cilj da umire kretanje populacije. Kad se to dogodi bit će manje zaraze. Mislim da ćemo postići efekt smanjenja zaraze". 

Premijer je rekao da uočavamo blagi trend smanjenja zaraze, a na pitanje kasni li se s mjerama, navodi primjer Njemačke.

"Žalimo za svakim izgubljenim životom. Drugi val je vrlo razoran. Ovo je situacija u kojoj država šalje određenu poruku. Ako je ta poruka praćena s odgovornim ponašanjem, onda dolazi do rezultata", kazao je. 

Komentirao je i slučaj Medvedove savjetnice Nevenke Benić koju istražuje Uskok. "Ona je bila državna tajnica i razrješena je. Ona radi, a proces će trajati, žena mora od nečeg živjeti", kazao je premijer i komentirao procjene da ćemo razinu BDP-a od prije pandemije doseći tek 2023. godine. "Plaće će biti tu, a mirovine nisu upitne", kazao je. 

"Ta usporedba je bezobrazna" 

Komentirao je i mjeru za Crkve, te odgovorio na pitanje zašto za kafiće ne može vrijediti ista mjera kao i za Crkve.

Na pitanje hoće li ići na ponoćku i misu na Božić, rekao je: "Ako budem mogao, ići ću da". Na pitanje je li to odgovorno i je li to dobra poruka za građane, ako misu može pratiti preko TV-a ili online i da će se građani povoditi njegovim primjerom, kazao je: "To su sve spinovi. Danas je Stožer donio odluku za Badnjak, za Božić...Ja mislim da je to dobra odluka. Velika većina vjernika je razumna. To su razumne i racionalne odluke. Nije isto biti na misi sat vremena i biti u kafiću, zatvorenom prostoru satima i piti alkohol. Ta usporedba je i pomalo bezobrazna", zaključno je rekao Plenković. 

Podsjetimo, prema najnovijim mjerama, zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište. Ne odnosi se na nužne djelatnosti i opskrbu, dnevne migracije, zaštitarske službe, dostavu lijekova, novinare, pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanje s posla i na posao i diplomatsko osoblje. Zabrana kretanja ne odnosi se na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

Mjere će vrijediti od 21. prosinca u ponoć do 10. siječnja, osim mjera o propusnicama koja će trajati do 8. prosinca, objavio je Stožer. 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene