Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro rješenje za Savudrijsku valu

'Kondominij nam odgovara, ali su ga Slovenci već odbili'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Akademik Davorin Rudolf rekao je za Dnevnik.hr da bi uspostava kondominija, odnosno zajedničke uprave u Savudrijskoj vali odgovarala Hrvatskoj i bila bi u skladu s našim nacionalnim interesima.

'Kondominij je ideja koja je na pregovaračkom stolu bila još 1993.i predložio ju je slovenski ministar vanjskih poslova Dmitrij Rupel. Tadašnja hrvatska Vlada je bila zainteresirana za ovakvo rješenja spora ali su ga na kraju odbili Slovenci koji su ga i predložili', rekao je za Dnevnik.hr akademik Davorin Rudolf koji je napomenuo kako je primjer takvog rješenja zaljev Fonseca u Latinskoj Americi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rješenje spora? 'Neka u Savudrijskoj vali bude zajednička uprava' Slika nije dostupna Slovenija Ni predizborna kampanja za EP ne može mimo pravičnosti

>> 'Neka u savudrijskoj vali bude zajednička uprava'

Ideju u kondominiju je danas u slovenskom tisku predložio umirovljeni slovenski diplomat Peter Toš. 'To ne bi promijenilo stajalište jedne ili druge države. Sloveniji bi takvo rješenje s jedne strane omogućilo slobodan pristup otvorenom moru i proširenje morskog pojasa predviđenog za ribarenje. U isto vrijeme, tako se Hrvatskoj ne bi smanjio njen teritorijalni prostor niti kontakt s talijanskim teritorijalnim morem', izjavio je Toš za ljubljanski Dnevnik.

No, akademik Rudolf nam je rekao da se kondominijem ne bi rješio slovenski pristup otvorenom moru i proširenje morskog pojasa. 'Ne znam kako on misli to riješiti kondominijem. To se time ne rješava. On je dobar jer obje zemlje raspolažu Savudrijskom valom. Kondominij je posebice dobar jer se štite riblja i ostala prirodna bogatstva, ekološki se štiti zaljev. I naposlijetku, time bi se riješio jedan veliki spor između dvije zemlje', kaže Rudolf.

Je li vam prihvatljiv ovaj prijedlog o kondominiju?

  • Da
  • Ne
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene