Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Akademik Davorin Rudolf rekao je za Dnevnik.hr da bi uspostava kondominija, odnosno zajedničke uprave u Savudrijskoj vali odgovarala Hrvatskoj i bila bi u skladu s našim nacionalnim interesima.


'Kondominij je ideja koja je na pregovaračkom stolu bila još 1993.i predložio ju je slovenski ministar vanjskih poslova Dmitrij Rupel. Tadašnja hrvatska Vlada je bila zainteresirana za ovakvo rješenja spora ali su ga na kraju odbili Slovenci koji su ga i predložili', rekao je za Dnevnik.hr akademik Davorin Rudolf koji je napomenuo kako je primjer takvog rješenja zaljev Fonseca u Latinskoj Americi.

Vezani članci Slika nije dostupna Ni predizborna kampanja za EP ne može mimo pravičnosti Slika nije dostupna 'Sloveniji ne može biti dosuđen Savudrijski zaljev'

>> 'Neka u savudrijskoj vali bude zajednička uprava'

Ideju u kondominiju je danas u slovenskom tisku predložio umirovljeni slovenski diplomat Peter Toš. 'To ne bi promijenilo stajalište jedne ili druge države. Sloveniji bi takvo rješenje s jedne strane omogućilo slobodan pristup otvorenom moru i proširenje morskog pojasa predviđenog za ribarenje. U isto vrijeme, tako se Hrvatskoj ne bi smanjio njen teritorijalni prostor niti kontakt s talijanskim teritorijalnim morem', izjavio je Toš za ljubljanski Dnevnik.

No, akademik Rudolf nam je rekao da se kondominijem ne bi rješio slovenski pristup otvorenom moru i proširenje morskog pojasa. 'Ne znam kako on misli to riješiti kondominijem. To se time ne rješava. On je dobar jer obje zemlje raspolažu Savudrijskom valom. Kondominij je posebice dobar jer se štite riblja i ostala prirodna bogatstva, ekološki se štiti zaljev. I naposlijetku, time bi se riješio jedan veliki spor između dvije zemlje', kaže Rudolf.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju