Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrabra borba

Vesna je imala tešku bolest, ali sve je završilo drugačije zahvaljujući jednoj ženi: ''Ridala sam kad sam ju vidjela. Što reći osobi koja vam je spasila život?''

I ove godine imat ćemo koncert Želim život, u malo drugačijem formatu, ali i život nam je ove godine u drugačijem formatu.

Petar Grašo i Severina održat će prisutnim taj duh Zaklade Ana Rukavina, koja svake godine zahvaljujući vašim pozivima skupi milijun i pol tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Zaklada Ana Rukavina - 5 U SUBOTU OD 20:15 Koncert Želim život i ove će godine ugrijati srca: Gledatelji će moći uživati u najboljim pjesmama hrvatskih zvijezda Slika nije dostupna 'Želim život' Prije točno 7 godina umrla je Ana Rukavina

Za prikupljanje krvotvornih matičnih stanica, za povećavanje registra, za edukaciju mladih hrvatskih hematologa, drugim riječima za spašavanje života pacijenata s hematološkim i limfnim oboljenjima. Od danas do 31. prosinca otvoren je telefon 060 9000.

''Nisam se predavala''

"Ne vidi čovjek, naprosto ne vidimo, ne želimo vidjeti jer idemo kroz život, nesvjesni sebe i drugih, s te strane sam zahvalna na iskustvu“, kaže Vesna Ravenščak, zahvalna što nakon smrtne bolesti živi bolji život. Preboljela je leukemiju i primateljica je krvotvornih matičnih stanica.

"Stvarno se nisam predavala i prepuštala crnim mislima. Jesam 5 minuta plakala i rekla doktorici: 'Što sad, što ćemo sad dalje? Koji je sad proces liječenja?" kaže. A zbog stava i jedne osobe sve je završilo kako je završilo.

"Svakako zbog moje donorice Biance. Ja je zovem sestrom jer mi je zapravo sestra. I krvnu grupu sam promijenila, sad imam njezinu krvnu grupu", priča Vesna. 

Korona puno toga poremetila

Braća smo i sestre po krvi s onima koji trebaju krvotvorne matične stanice, samo ako nas poveže registar dobrovoljnih darivatelja.

"Koronavirus je poremetio puno toga, ali uspjeli smo prikupiti 2000 uzoraka za zanavljanje registra. Također smo prepoznali potrebu zdravstvenog sustava za opremom, pa je Zaklada donirala respirator i ultrazvučni aparat Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević", kaže Mirando Mrsić

Zaklada je također posljednjih godina na jednogodišnje usavršavanje slala hrvatske mlade hematologe. Dr. Ostojić ljetos se vratio iz SAD-a.

Drugačiji koncert nego prijašnjih godina

"Kad sam se vratio, meni je bilo srce kao kuća. Ne bih išao na duže vrijeme, mislim da je uvijek dobro otići i vidjeti stvari tamo gdje se događaju.

Mi se svi stalno educiramo, čitamo, ali nikada ne možete dobiti sve informacije s papira koliko možete uživo, posebno kad s nekim radite i sve vidite svojim očima", kaže dr. Alen Ostojić, hematolog KBC-a Zagreb, stipendist Zaklade.

"Preko humanitarnog telefona skupimo inače od milijun i pol do milijun i 700.000 kuna, vidjet ćemo ove godine. Ja se nadam da će ovaj drugačiji koncert koji organiziramo također polučiti taj uspjeh", kaže Mirando Mrsić.

Tradicija božićnog koncerta

"Zato hvala Novoj TV što je uspjela to dati na ekran, ma koliko bude, da ne prekinemo tradiciju našeg božićnog koncerta. Pozvala bih sve naše drage gledatelje - samo jedan poziv ih molim, a to je 5 kuna plus PDV, kako bi nam pomogli da prebrodimo ovo teško vrijeme i krenemo u novu godinu zajedno", poručuje Marija Rukavina.

"Kad sam se vidjela s njom, išla sam kod nje u Stuttgart, na aerodromu smo se grlile. Ja sam ridala, a ona je to nekako stoički podnijela, mislim očekivala je, da... A što ćete reći čovjeku koji vam je spasio život, naprosto nema tih riječi", kaže Vesna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene