Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neovisno o plaćama službenika

Konačno! Vlada poslala prijedlog za smanjenje dužnosničkih plaća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je u saborsku proceduru uputila zakonski prijedlog koji će omogućiti najavljeno deset postotno smanjenje plaća državnih dužnosnika.

Vlada, naime, predlaže izmjenu odredbe Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika po kojoj su se dužnosničke plaće obračunavale na temelju osnovice za plaće državnih službenika. No, po novome, osnovica za dužnosničke plaće ne bi se povezivala s osnovicom za plaće službenika, već bi je utvrđivala Vlada, posebnom uredbom.

Pročitajte i ovo Ivan Šipić, kandidat za ministra demografije i useljeništva Ministar iz DP-a Novi ministar demografije: "Ne može biti samo ćiribu ćiriba" Aleksandar Vučić komentirao i presudu Vučić konsterniran događanjima u Hrvatskoj: "Kako sad Europa ne reagira?"

'To će omogućiti Vladi da posebnom odlukom odredi plaće državnih dužnosnika', rekao je premijer Ivo Sanader.

Vlada je inicirala sudjelovanje pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u misiji EU u Somaliji 'EU NAVFOR Somalia - Atalanta', koje bi sudjelovale u suzbijanju piratstva, ali i dostavi humanitarne pomoći. Ministar obrane Branko Vukelić objasnio je da će u misiji sudjelovati ukupno do šest ratnih brodova i 1200 ljudi, a Hrvatska bi se uključila s do pet časnika ili dočasnika Hrvatske ratne mornarice. Oni bi bili smješteni u zapovjedništvu misije u Velikoj Britaniji, a po potrebi sudjelovali bi i na brodovima u operaciji. To bi bilo drugo sudjelovanje u operacijama EU, čime Hrvatska jasno potvrđuje svoj cilj članstva u EU i njenim aktivnostima, rekao je Vukelić.

Saboru je upućen konačni tekst izmjena Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, a u odnosu na prvo čitanje ublažen je niz odredbi, primjerice ona o oduzimanju putovnica. Osobama koje se jave u policijsku postaju 30 minuta prije početka utakmice nema potrebe oduzimati putovnicu, objasnila je potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič.

U sklopu usklađivanja hrvatskog s europskim zakonodavstvom Vlada je Saboru uputila izmjene Zakona o lijekovima, vezano uz stavljanje u promet generičkih lijekova. Po sadašnjem Zakonu generički se lijek u promet može pustiti šest godina nakon originalnog, no, po novome to se razdoblje produljuje na deset godina, a ako se u međuvremenu utvrdi nova indikacija istog lijeka dodaje još jedna godina. No, Hrvatska traži tri grace period za primjenu od tri godine kako ne bi došlo do poremećaja u opskrbi lijekovima, kazao je ministar zdravstva Darko Milinović..

Pred predstojeće lokalne izbore, na kojima će se prvi put župani, gradonačelnici i načelnici općina birati izravno, Vlada je predložila izmjene 17 zakona, u kojima razgraničava poslove neposredno izabranih čelnika i predstavničkih tijela. 'Svaki će kandidat, ovisno o mjestu za koje se kandidira, znati i što će ubuduće raditi', objasnio je državni tajnik Središnjega državnog ureda za upravu Antun Palarić, objašnjavajući paket u kojem su, primjerice, izmjene zakona o referendumu, o vatrogastvu, o komunalnom gospodarstvu, društveno poticanoj stanogradnji, o obnovi itd.

U tom su paketu i izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koje uz brisanje iz popisa dužnosnika članova lokalnih poglavarstava, predviđa i da članovi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz redova javnih uglednika imaju pravo na novčanu naknadu za rad u Povjerenstvu. Iznos te naknade utvrdit će Sabor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene