Nakon tri i pol godine zahtjevnih radova i brojnih iznenađenja, otvara se vukovarski Vodotoranj - simbol otpora koji je Hrvatsku ujedinio i u ratu i u miru. Naša ekipa popela se do vrha i uvjerila što njegova obnova znači Vukovarcima.

Galerija Obnovljen Vukovarski vodotoranj - 6 Obnovljen Vukovarski vodotoranj - 1 Obnovljen Vukovarski vodotoranj - 2 +4 Obnovljen Vukovarski vodotoranj - 3

Pogled koji budi uspomene. Vukovarski branitelj Ivica Janković ovdje se igrao kao dječak, kasnije se s prijateljima utrkivao do vrha. „Jedni su išli liftom, a jedni su išli stepenicama i onda smo se mi takmičili tko prije dođe gore, taj ustvari ne plaća cugu, ovaj koji dođe kasnije mora platiti cugu“, prisjeća se.

Vezani članci Mile Dedaković Jastreb Bio je to pakao na zemlji, ali heroji Vukovara sve bi opet ponovili: ''Mi smo mladost proveli u ratu, to su naši izlasci, to su naši tulumi'' Učenici Obrtničke škole u Splitu postavili tri metra visok Vodotoranj - 1 Učenici Obrtničke škole u Splitu postavili vodotoranj visok tri metra: "I u mom gradu Vukovar svijetli"

Bezbrižnu mladost prekinuo je rat. S 27 godina Ivica je postao zapovjednik druge Bojne druge Satnije. Pod Vodotornjem branio je svoj grad. „Kuće su sustavno rušene, razumijete, nama je bio upravo to simbol da njega ne mogu srušiti, to je nama bilo nešto posebno, taj otpor, da oni ne mogu sve srušiti što su naumili“, objašnjava.

Tijekom bitke za Vukovar Vodotoranj je pogođen s više od šesto neprijateljskih projektila. Svaki ožiljak je konzerviran i sačuvan kao trajni podsjetnik na stradavanje, ali i otpor grada heroja. Na vrhu obnovljenog Vodotornja stope kao sjećanje na Ivicu Ivaniku i Hrvoja Džaltu koji su pod granatama svaki dan dizali zastavu.

Ivica priča da se do zadnjeg dana zastava vijorila. Vukovarski Vodotoranj ostao je uspravan. Njegovu obnovu pratili smo u svim fazama. Projekt je dva puta mijenjan, a otkriveno je i da je Vodotoranj šezdeset centimetara nakrivljen.

Simbol otpora postao je i simbol zajedništva. Obnovu su financirali Vlada, građani, tvrtke, dijaspora. S planiranih 25, vrijednost se popela na 46 milijuna kuna. Sutra se svečano otvara.

„30. listopada s početkom u 17.30 napokon će biti otvoren vukovarski Vodotoranj, na žalost zbog epidemiološke situacije svečanost otvorenja će zapravo biti virtualna“, najavila je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Od subote, vrata će otvoriti i za posjetitelje.

„Nama to puno znači. Znate. Jer, sve se zaboravi. I ljudske priče, politika se mijenja i sve to. Ali ovo je simbol koji ostaje i za nas i za generacije mladih“, zaključio je Janković.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju