Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konačno je obnovljen

Otvara se obnovljeni Vukovarski vodotoranj, branitelji zadovoljni povratkom simbola otpora: „Nama to puno znači..."

Obnovljen Vukovarski vodotoranj - 6
Obnovljen Vukovarski vodotoranj - 6 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Obnovljen Vukovarski vodotoranj - 1 Obnovljen Vukovarski vodotoranj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Obnovljen Vukovarski vodotoranj - 6 Obnovljen Vukovarski vodotoranj - 6 Foto: DNEVNIK.hr Obnovljen Vukovarski vodotoranj - 2 Obnovljen Vukovarski vodotoranj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Obnovljen Vukovarski vodotoranj - 3 Obnovljen Vukovarski vodotoranj - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Obnovljen Vukovarski vodotoranj - 4 Galerija 1/8 >>
Nakon tri i pol godine zahtjevnih radova i brojnih iznenađenja, otvara se vukovarski Vodotoranj - simbol otpora koji je Hrvatsku ujedinio i u ratu i u miru. Naša ekipa popela se do vrha i uvjerila što njegova obnova znači Vukovarcima.

Pogled koji budi uspomene. Vukovarski branitelj Ivica Janković ovdje se igrao kao dječak, kasnije se s prijateljima utrkivao do vrha. „Jedni su išli liftom, a jedni su išli stepenicama i onda smo se mi takmičili tko prije dođe gore, taj ustvari ne plaća cugu, ovaj koji dođe kasnije mora platiti cugu“, prisjeća se.

Pročitajte i ovo Poziv: Radovi u Samoboru - 6 Poziv Domagoja Mikića Već su mjesecima trebali normalno živjeti, a zbog teške mehanizacije do njih ne mogu hitna ni vatrogasci: "Samo si razmišljam da se njemu nešto dogodi" Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva"

Bezbrižnu mladost prekinuo je rat. S 27 godina Ivica je postao zapovjednik druge Bojne druge Satnije. Pod Vodotornjem branio je svoj grad. „Kuće su sustavno rušene, razumijete, nama je bio upravo to simbol da njega ne mogu srušiti, to je nama bilo nešto posebno, taj otpor, da oni ne mogu sve srušiti što su naumili“, objašnjava.

Tijekom bitke za Vukovar Vodotoranj je pogođen s više od šesto neprijateljskih projektila. Svaki ožiljak je konzerviran i sačuvan kao trajni podsjetnik na stradavanje, ali i otpor grada heroja. Na vrhu obnovljenog Vodotornja stope kao sjećanje na Ivicu Ivaniku i Hrvoja Džaltu koji su pod granatama svaki dan dizali zastavu.

Ivica priča da se do zadnjeg dana zastava vijorila. Vukovarski Vodotoranj ostao je uspravan. Njegovu obnovu pratili smo u svim fazama. Projekt je dva puta mijenjan, a otkriveno je i da je Vodotoranj šezdeset centimetara nakrivljen.

Simbol otpora postao je i simbol zajedništva. Obnovu su financirali Vlada, građani, tvrtke, dijaspora. S planiranih 25, vrijednost se popela na 46 milijuna kuna. Sutra se svečano otvara.

„30. listopada s početkom u 17.30 napokon će biti otvoren vukovarski Vodotoranj, na žalost zbog epidemiološke situacije svečanost otvorenja će zapravo biti virtualna“, najavila je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Od subote, vrata će otvoriti i za posjetitelje.

„Nama to puno znači. Znate. Jer, sve se zaboravi. I ljudske priče, politika se mijenja i sve to. Ali ovo je simbol koji ostaje i za nas i za generacije mladih“, zaključio je Janković.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene