Obalna straža, ilustracija (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Obalna straža, ilustracija (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila Konačni prijedlog zakona o obradi biometrijskih podataka čiji je cilj omogućiti pouzdaniju i lakšu identifikaciju stranaca te Konačni prijedlog zakona o Obalnoj straži kojim se reguliraju sva pitanja vezana uz funkcioniranje te službe.


Osim lakše identifikacije stranaca novi zakon o obradi biometrijskih podataka će i hrvatskim građanima pomoći u zaštititi osobnih podataka i spriječiti krađe identiteta, kazao je na sjednici Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Vezani članci Izjava premijera Andreja Plenkovića Uži kabinet nastavlja brusiti nove mjere, hoće li se zatvoriti kafići? Premijer Plenković izbjegao novinarska pitanja Vili Beroš Vili Beroš: "Od simptoma imam temperaturu koja je išla i do 39,5. Ne znam gdje sam se zarazio"

Dodao je da će zakon omogućiti pouzdaniju, pristupačniju i lakšu identifikaciju stranaca u hrvatskim i europskim informacijskim sustavima temeljem više biometrijskih podataka, posebno otisaka prstiju. "To će spriječiti zlouporabe te pridonijeti djelotvornijem osiguranju prava na azil u slučajevima kada je to opravdano", ocijenio je ministar.

Podsjetio je da je jedan od glavnih problema kod nezakonitih migracija i povezanih nedjela identifikacija stranaca bez osobnih isprava.

Skupine stranih državljana zatečene u nedopuštenom kretanju kroz Hrvatsku o sebi daju lažne identifikacijske podatke, a strani državljani koji su počinitelji kaznenih djela prikazuju sebe kao jednu od žrtava kako bi izbjegli kazneni progon, ustvrdio je Božinović.

Istovremeno, dodao je, ovaj će zakon dodatno ojačati temeljna prava hrvatskih građana jer će onemogućiti krađu identiteta i znatno olakšati otkrivanje prijevara povezanih s identitetom, čime će osobni podaci hrvatskih građana biti dodatno zaštićeni.

Prijedlog Zakona o Obalnoj straži

Vlada je u Sabor uputila i Konačni prijedlog zakona o Obalnoj straži kojim se reguliraju sva pitanja vezana uz funkcioniranje Obalne staže kroz definiranje ovlasti i poslova ovlaštenih osoba.

Primarna zadaća Obalne straže je nadzor i zaštita suverenih prava i interesa te provedba jurisdikcije RH u zaštićenom ribolovnom pojasu i otvorenom moru. U teritorijalnom moru i unutarnjim morskim vodama Obalna straža pruža potporu državnim tijelima u nadzoru i zaštiti prava i interesa RH na moru, što je jedna o d misija i zadaća Hrvatske vojske, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Zakonom se propisuju ovlasti ovlaštenih osoba Obalne straže koji su stupnjevani po kategorijama te se utvrđuju uvjeti za davanje ovlasti tim osobama za obavljanje inspekcijskih poslova na moru u pojedinim upravnim područjima, a to će pridonijeti jačanju sigurnosti i zaštiti interesa RH na moru. (Hina)