Europska komisija je u ponedjeljak preporučila izlazak Hrvatske iz Postupka prekomjernog deficita (EDP) na temelju ocjene programa za stabilnost i konvergenciju, a nakon što je prošle godine zabilježen pad i proračunskog deficita i javnog duga.


Europska komisija za našu zemlju preporučila je zatvaranje postupka prekomjernog deficita. Ipak, Komisija smatra da se Hrvatska i dalje suočava s prekomjernim makroekonomskim neravnotežama, pa je ključno da se nastave reforme. Ciljani deficit, kažu, spustili smo na 0,8 posto BDP-a u 2016. godini, što je puno bolje od preporučenih 2,7 posto BDP-a.

Vezani članci Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije Europska komisija predlaže 1,85 bilijuna eura za oporavak europskog gospodarstva Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije Uskoro poznat dugoočekivani plan za oporavak gospodarstva, ali i prijedlog novog sedmogodišnjeg proračuna

Velik problem nam je i dalje javni dug koji će ostati iznad 60 posto BDP-a, ali Komisija navodi da je, prema prognozama, potvrđen trend smanjenja tog duga.

Komisija preporučuje da se postupak u slučaju prekomjernog deficita obustavi za Hrvatsku i Portugal. Ako Vijeće prihvati Komisijinu preporuku, time bi se korektivni dio Pakta primjenjivao na samo četiri države članice, u odnosu na 24 države članice u 2011.

''To je zaista jedna lijepa i važna vijest i priznanje hrvatskom i portugalskom narodu za korake poduzete u cilju izlaska iz krize", rekao je Pierre Moscovici, povjerenik EK za ekonomske i financijske poslove.

EK je uputila pet preporuka za Hrvatsku koje su gotovo identične prošlogodišnjim, a odnose se javne financije i oporezivanje, mirovine, tržište rada i socijalnu zaštitu, određivanje plaća, javnu upravu i državna poduzeća te uslužni sektor i pravosudni sustav.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, na pitanje novinarke Dnevnika Nove TV o tome hoće li ova odluka utjecati na gađane, kaže da dugoročno hoće.

''Dobra je svaka stabilizacija države i to je dobra poruka i stranim investitorima i svima onima koji žele poslovati. Treba nastaviti s reformama. Nadam se političkoj stabilnosti i u vremenu koji je pred nama, jer svi mi moramo razmišljati o građanima, o dobrobiti građana i u tom smislu, tako se ponašati i politički i u sklopu svojih funkcija koje obavljamo'', rekla je predsjednica.