Europska komisija je u ponedjeljak preporučila izlazak Hrvatske iz Postupka prekomjernog deficita (EDP) na temelju ocjene programa za stabilnost i konvergenciju, a nakon što je prošle godine zabilježen pad i proračunskog deficita i javnog duga.


Europska komisija za našu zemlju preporučila je zatvaranje postupka prekomjernog deficita. Ipak, Komisija smatra da se Hrvatska i dalje suočava s prekomjernim makroekonomskim neravnotežama, pa je ključno da se nastave reforme. Ciljani deficit, kažu, spustili smo na 0,8 posto BDP-a u 2016. godini, što je puno bolje od preporučenih 2,7 posto BDP-a.

Vezani članci Ursula von der Leyen Europska komisija Hrvatskoj dodijelila manje novca jer se prebrzo oporavljamo Provjereno: Ministar zdravstva Vili Beroš Skrivaju se ugovori o nabavi cjepiva koje je potpisao i ministar Beroš: Europa naručila previše cjepiva i skriva troškove

Velik problem nam je i dalje javni dug koji će ostati iznad 60 posto BDP-a, ali Komisija navodi da je, prema prognozama, potvrđen trend smanjenja tog duga.

Komisija preporučuje da se postupak u slučaju prekomjernog deficita obustavi za Hrvatsku i Portugal. Ako Vijeće prihvati Komisijinu preporuku, time bi se korektivni dio Pakta primjenjivao na samo četiri države članice, u odnosu na 24 države članice u 2011.

''To je zaista jedna lijepa i važna vijest i priznanje hrvatskom i portugalskom narodu za korake poduzete u cilju izlaska iz krize", rekao je Pierre Moscovici, povjerenik EK za ekonomske i financijske poslove.

EK je uputila pet preporuka za Hrvatsku koje su gotovo identične prošlogodišnjim, a odnose se javne financije i oporezivanje, mirovine, tržište rada i socijalnu zaštitu, određivanje plaća, javnu upravu i državna poduzeća te uslužni sektor i pravosudni sustav.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, na pitanje novinarke Dnevnika Nove TV o tome hoće li ova odluka utjecati na gađane, kaže da dugoročno hoće.

''Dobra je svaka stabilizacija države i to je dobra poruka i stranim investitorima i svima onima koji žele poslovati. Treba nastaviti s reformama. Nadam se političkoj stabilnosti i u vremenu koji je pred nama, jer svi mi moramo razmišljati o građanima, o dobrobiti građana i u tom smislu, tako se ponašati i politički i u sklopu svojih funkcija koje obavljamo'', rekla je predsjednica.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju