Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Marić časti

Veselje za blagdane: Tko će dobiti veće božićnice?

Novac, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Novac, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Radnici/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Radnici/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Novac, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Hrvatska udruga poslodavaca izvijestila je da će čak 74 posto poslodavaca ovog Božića podebljati božićnice.

Veseliji će biti Božić za 60 tisuća radnika najveće hrvatske kompanije. Izvanredna uprava nagradit će ih 500 kuna većom božićnicom - dobit će 1500 kuna. Slađi će biti i blagdani za više od 2500 radnika najvećeg domaćeg konditora. Božićnica će im porasti za 1800 kuna. Povećanje najavljuje i dio tvrtki s dodjele poticaja u ministarstvu gospodarstva.

Pročitajte i ovo Ustavni sud Opravdanost Ustavni sud odbio zahtjev udruge poslodavaca: "Riječ je o samo jednoj od niza mjera Vlade'' Ilustracija: Dusko Marusic/PIXSELL Istraživanje HUP-a Bit će šopinga! Čak 74 % poslodavaca ove će godine isplatiti veće božićnice radnicima

Predsjednik Uprave Dario Marenić kaže kako će radnici zasluženo dobiti nagradu: "Nagradit ćemo naše dobre radnike uglavnom do maksimalnog iznosa od 7500 kuna već u prosincu", napominje. Članica Uprave Anita Cvetić Oreščanin poručuje: "Mi ćemo ove godine nešto povećati iznos u odnosu na ranije godine. Ranijih godina smo isplaćivali 1250 kuna plus pokloni".

Direktor tvrtke Željko Pecak kaže da oni neće povećavati. "Nastavljamo isto kao i do sada, a to znači 2500 kuna božićnice". Veće božićnice najavile su tri četvrtine od 200 tvrtki koje je anketirala Hrvatska udruga poslodavaca. Davor Majetić iz HUP-a kaže kako Udruga i nije očekivala da će baš svi povećati božićnice. "Tako smo i očekivali da neće moći svi. Prvo moramo pojasniti javnosti da neće svi dobiti maksimalni iznos od 7500 kuna".

26 posto tvrtki je kazalo da neće povećati ovogodišnje božićnice jer su ranije isplanirali budžete za tekuću godinu. Iz zagrebačkog privatnog učilišta za informatiku kritiziraju da Vlada nije dovoljno smanjila poreze i namete da bi imali viška novca za povećanje božićnica.

Član Upravnog vijeća Hrvoje Balen napominje: "Ne, odgovor je vrlo jednostavan. Nema govora da smo mi doživjeli neku uštedu nauštrb poreznog rasterećenja, pa da bi to mogli prebaciti na djelatnike", siguran je.

Ministar gospodarstva Darko Horvat odgovara da je Vlada gospodarstvo dosad rasteretila za šest i pol milijardi kuna i najavljuje još. "Do kraja godine, ako ne do kraja godine, onda početkom sljedeće godine Vladi ćemo predložiti i jedan model umanjenja ili ukidanja neporeznih davanja".

Poslodavci s nestrpljenjem čekaju nova rasterećenja jer, kažu, ova mjera će malo razveseliti radnike, ali neće zaustaviti bijeg u inozemstvo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene