Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Svi su nezadovoljni'

Milanović: Dosta je bilo kukanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas prihvatila prijedlog 'Poduzetničkog impulsa'.

Milanović je sjednicu otvorio citirajući dio hrvatskog Ustava, komentirajući Zakon o strateškim investicijskim projektima. Naglasio je kako će u raspravu o zakonu Vlada ići argumentima, a ne galamom. 'protiv galame ne mogu. Nemam medij za to', rekao je Milanović.

Pročitajte i ovo Ilustracija NISTE TREBALI NI TO A da odustanu? Država odredila koliki će biti poticaj na stambenu štednju Slika nije dostupna Sjednica Vlade Milanović: 'Ovaj naš potez ostat će zapisan zlatnim slovima'

'Dosta je bilo kukanja da se više ne može raditi posao', poručio je Milanović. 'Dosad se radilo na sto strana i svi su nezadovoljni', dodao je.

>> Boran aga od 1. travnja bez vize ne smije u Hrvatsku

'Ja sam uvjeren da je ovo dobar Zakon, znam tko ga je pisao i spreman sa braniti svaki stavak tog zakona', istaknuo je na kraju uvoda Milanović. Sve što se dosad čulo oko njega bila je 'galama', rekao je.

Prva točka dnevnog reda nove sjednice Vlade je konačni prijedlog zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO), kojim se HKO uvodi kao reformski instrument kojim se uređuje cjelokupni sustav kvalifikacija na svim obrazovnim razinama kroz standarde kvalifikacija temeljene na ishodima učenja i usklađene s potrebama tržišta rada, pojedinca i društva u cjelini.

Zbog usklađivanja s Europskom unijom Vlada je danas donijela odluku prema kojoj se od 1. travnja uvode vizu za građane Turske

ZKO je jednoglasno usvojen nakon izlaganja resornog ministra Željka Jovanovića.

Vlada je razmatrala i prijedlog zakona o kemikalijama te više prijedloga zakona kojima se uređuje provedba uredbi Europskog parlamenta i vijeća, odnosno provodi daljnje usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije. Prijedlog zakona je usvojen jednoglasno.

75 posto potpora malom i srednjem poduzetništvu

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o sanaciji Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu te Prijedlog 'Poduzetničkog impulsa' - Programa poticanja poduzetništva i obrta za 2013. Vrijednost 'Poduzetničkog impulsa' za 2013. godinu iznosi 730.573.134,00 kuna. Poduzetnički impuls za 2013. godinu izrađen je kao prijelazni programski dokument uoči ulaska RH u Europsku uniju, jer će u vrijeme njegove provedbe Hrvatska postati članica Europske unije, te će se za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva koristiti sredstva iz Strukturnih i Kohezijskih fondova.

'Prošle godine malo i srednje poduzetništvo i obrt je samo iz sredstava Ministarstva poduzetništva i obrta kroz Poduzetnički impuls dobilo 378,5 milijuna kuna bespovratnih potpora, za 2013. osigurano je 730,3 milijuna kuna, što predstavlja gotovo 75 posto svih dodijeljenih potpora malom i srednjem poduzetništvu od 2002. do 2010., a kada se tome pridoda iznos od 500 milijuna kuna potpora iz drugih ministarstava, ukupne državne potpore za malo i srednje poduzetništvo za 2013. iznose više od 1,2 milijarde kuna', istaknuo je resorni ministar Gordan Maras u prezentaciji programa 'Poduzetničkog impulsa'.

'U ovogodišnjem Poduzetničkom impulsu sustav bespovratnih potpora iznosi gotovo 187 milijuna kuna', istaknuo je Maras. Maras je rekao kako su potpore malom i srednjem poduzetništvu veće nego za brodogradnju, ali je dodao kako tako mora biti.

'Nismo jadni'

Anka Mrak Taritaš imala je prezentaciju o stanju u prostoru Republike Hrvatske za razdoblje od 2008. do 2012. godine te istaknula kako je Hrvatska slabo naseljena zemlja, ispod prosjeka naseljenosti u EU.

Nakon prezentacije premijer Milanović je isto tako prokomentirao prostorno stanje u zemlji. 'Naša zemlja nije neizgrađena, samo je rijetko naseljena. Iz zraka se vidi koliko je obala prazna, ni socijalizam je nije uspio uništiti. Ono što smo napravili štete su mikro traume koje su rezultat rada lokalnih vlasti. Ti ožiljci su prisutni. No, od Hrvatske možemo napraviti ono što imaju rijetke zemlje u Europi', rekao je.

'Hrvatska je prazna, ali nije siromašna i jadna', odlučno je zaključio Milanović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene