Sumnja u financijske rezultate već je uplašila investitore i srušila cijenu dionica. Tvrtke Ledo, Belje i Jamnica izgubile su čak više od 60 posto svoje vrijednosti


U Agrokoru se nastavlja prodaja imovine. Pozivaju se potencijalni kupci da dođu razgledati jahtu obitelji Todorić. Istovremeno se investitori od Mađarske do Kine putem medija nude da kupe Agrokorove tvrtke i(li) nekretnine.

Vezani članci Ivica Todorić (Foto: YouTube screenshot) Ivica Todorić komentirao ulazak arapskog investitora u Fortenovu: "Ispravak netočnog navoda!" Ivica Todorić Afera Mjenice: Tužiteljstvo opet optužilo Todorića i još 22 osobe

Iz izvanredne uprave potvrđuju da stalno razgovaraju s potencijalnim kupcima iz cijelog svijeta. Iz Agrokora ne komentiraju pojedinačne slučajeva, ali kažu da interesa itekako ima.

Konzum bi kupio kineski milijarder koji će uložiti milijune u Krapinske toplice i kojemu je druga želja Belje. Poljoprivrednu bi tvrtku navodno kupio i mađarski milijarder, inače najveći dioničar OTP grupe i član odbora direktora MOL-a.

Do prodaje vitalnih tvrtki poput Belja, Pikova, Leda ili Jamnice dalek je put. Još nisu objavljena ni revidirana financijska izvješća Agrokorovih kompanija. Sumnja u financijske rezultate već je uplašila investitore i srušila cijenu dionica.

"Od sredine ožujka od kada je objavljeno da kompanije članice grupe Agrokor neće biti u mogućnosti objaviti financijska izvješća do kraja travnja, kada je obustavljeno trgovanje tim dionicama, njihove vrijednosti pale su dvoznamenkastim postotcima. Primjerice tvrtke Ledo, Belje ili Jamnica izgubile su čak više od 60 posto svoje vrijednosti", potvrdila je Sanda Kuhtić Nalis, voditeljica odjela korporativnih komunikacija Zagrebačke burze.

Do kraja kolovoza saznat će se točan iznos duga i prema njemu formirati stalno vjerovničko vijeće bez kojeg se tvrtke neće moći prodavati. Tamo će biti i dobavljači. Predstavnik poljoprivrednika rado bi da Belje, osobito zemljište, ostane u domaćim rukama.

Kupci, ističe struka, neće kupovati samo sadašnje stanje kompanija, već i buduće poslovanje te zaradu.

"Vrijednost budućeg poslovanja ovisi i o kupcu. Nije svejedno je li kupac investicijski fond koji tu ulaže samo da bi oplodio svoj kapital ili neki konkurent koji bi ugasio proizvodnju da bi bolje prodavao svoje proizvode, odnosno govorimo li o nekom dobavljaču koji želi bolje plasirati svoje proizvode", istaknuo je Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment.

Izvanredna uprava zasad je fokusirana na pokretnine. Kupce su pozvali u razgledavanje jahte obitelji Todorić za koju traže milijun i 400 tisuća eura.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju