Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je na predavanju u Varšavi kojim je završila svoj trodnevni službeni posjet Poljskoj kako se danas u Europi treba jačati suradnja 'prirodnih saveznika' s povijesnim vezama koje treba obnoviti.


'Središnja Europa suočava se sa zajedničkim ekonomskim, geopolitičkim i sigurnosnim izazovima', kazala je, dodajući kako je u tom kontekstu važna suradnja Poljske na sjeveru i Hrvatske na jugu i zemalja koje bi se našle u zajedničkom krugu.

Vezani članci Slika nije dostupna Kolinda Grabar-Kitarović: Pozvala sam Trumpa da posjeti Hrvatsku Slika nije dostupna Grabar-Kitarović sutra u Poljskoj

Iako su neke od njih bile skeptične u samom početku predstavljanja inicijative Jadran-Baltik-Crno more, koju poljski predsjednik Andrzej Duda naziva Inicijativom ABC, Grabar Kitarović kaže da ona doista jest abeceda suradnje zemalja srednje Europe te izražava nadu da će i 'zemlje koje su danas skeptičnije prihvatiti inicijativu i priključiti se'.

Na predavanju pod nazivom "Uloga Hrvatske u učvršćivanju otpornosti srednje Europe u nemirnom svijetu", ona je kazala da se stoga Hrvatska priprema i organizirati summit zemalja te inicijative ovo ljeto na koji, kako je ranije bilo rečeno, ima namjeru pozvati 12 zemalja koje bi mogle biti njezin dio. Ponovila je kako se ne radi "o novoj organizaciji, dupliciranju ili formaliziranju inicijative već o konkretnim akcijama koje će dovesti do konkretnih projekata", primjerice povezivanjem luka modernom željeznicom što će omogućiti razvoj prometa roba, ili izgradnjom LNG terminala koji će dovesti do jačanja energetske neovisnosti i sigurnosti.

Govoreći o Rusiji, kazala je da treba biti "oprezan" u odnosima i ne antagonizirati stanje "jer ako nekoga tretirate kao neprijatelja on će to uskoro i postati". "Trebamo biti čvrsti na našim pozicijama zaštite međunarodnih zakona ali i naći način suradnje s Rusijom. Suradnja s Rusijom u Siriji je nužna", kazala je.

Što se tiče proširenja Europske unije, poglavito na Srbiju, predsjednica je kazala da se Europa trenutno nalazi u situaciji u kojoj je umorna od proširenja ali su i zemlje umorne od reformi za koje imaju osjećaj da ne daju rezultata.

"Upravo stoga iznimno je važno da Crna Gora ove godine uđe u NATO jer će to poslati snažnu poruku da su vrata i dalje otvorena", kazala je.

Hrvatska će podupirati Srbiju na putu u EU, a što se tiče njezina odnosa s Rusijom, Grabar Kitarović je rekla da je "legitimno za svaku zemlju da surađuje s Rusijom, kao što je legitimna i odluka Srbije da zasad ne bude članica NATO-a".

Jedna od tema o kojoj je govorila bila je i izbjeglička kriza gdje je ponovila da se protivi nametanju kvota čime se samo gubi vrijeme, te da je potrebno krizu rješavati u njezinu korijenu, te djelovati na diplomatskom planu, na zaustavljanju rata te na pomoći za razvoj. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju