Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Prvi posjet Njemačkoj

'Hrvatska je pred velikim izazovima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica RH je u utorak otišla u prvi službeni posjet Njemačkoj.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sastala se danas s njemačkim predsjednikom Joachimom Gauckom u dvorcu Bellevue u Berlinu koji je inače službena predsjednička rezidencija.

Gauck je izrazio dobrodošlicu i zadovoljstvo da može pozdraviti hrvatsku predsjednicu.

'Naše dvije zemlje su vrlo povezane. Povezani smo i s preko 200 tisuća građana Njemačke hrvatskog porijekla. Oni značajno doprinose njemačkom gospodarstvu i društvu uopće. Mnogi od njih su ovdje pronašli domovinu. Povezani smo i brojnim njemačkim građanima koji kao turisti posjećuju Hrvatsku', kazao je njemački predsjednik podsjetivši i na napore koje je Hrvatska uložila da bi prije dvije godine ušla u EU. Naglasio je, međutim, i da reformski procesi nisu završeni.

Pročitajte i ovo Milanović o Kolindi - 7 Oštre izjave Bivši ruski veleposlanik komentirao eksplozivne optužbe bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Slika nije dostupna Diplomatska ofenziva Grabar-Kitarović: Želim obnoviti povjerenje Njemačke u Hrvatsku

Grabar-Kitarović: Želim obnoviti povjerenje Njemačke u Hrvatsku

'O tome ćemo razgovarati. Hrvatska je pred velikim gospodarskim izazovima, a reforme su važne jer omogućuju blagostanje i rast gospodarstva', kazao je i dodao da je Hrvatska uzor drugim zemljama zapadnog Balkana.

Kolinda Grabar Kitarović složila se s Gauckom da je pred Hrvatskom još puno reformi.

'Hrvatska je zemlja koja je prošla dvostruku tranziciju, od zemlje žrtve rata do zemlje u kojoj pomirba još traje, još postoji dosta ratnih rana koje treba zatvoriti. Ali smo prošli i tranziciju od zemlje centralizirane ekonomije do tržišnog gospodarstva', rekla je predsjednica koja će s čelnicima Njemačke, a sastat će se i s kancelarkom Angelom Merkel, razgovarati i o hrvatskoj prijavnici za Schengen.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene