Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović primila u službeni posjet Maroša Šefčoviča (Foto: Robert Anic/PIXSELL)
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović primila u službeni posjet Maroša Šefčoviča (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Foto: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u ponedjeljak potpredsjednika Europske komisije zaduženog za Energetsku uniju Maroša Šefčoviča s kojim je razgovarala o Inicijativi triju mora te važnosti energetske, prometne i digitalne povezanosti srednje Europe, priopćeno je iz njezins ureda.


Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako Inicijativa triju mora pruža temelje za snažniji razvoj srednjoeuropskih zemalja i njihove konkurentnosti, ali i jačanja cjelokupne europske kohezije i povezanosti.

Vezani članci Jakov Kitarović Predsjednica na Twitteru brani muža: "Ne dirajte mi Jakova! On je tamo gdje Hrvatska pobjeđuje" Zoran Milanović - 4 Milanović: "Kada me građani izaberu, neću pomahnitati, predsjednica je na određeni način izašla iz tračnica"

Predsjednica je također predstavila očekivanja od sljedećeg sastanka na vrhu Inicijative koji će se održati u rujnu u Rumunjskoj, a u pripremi kojeg će se poseban naglasak staviti na gospodarsku sastavnicu i suradnju s Europskom komisijom. Šefčovič je potvrdio spremnost za suradnju u područjima za koje je nadležan.

Sugovornici su se složili oko važnosti energetske diversifikacije u Europskoj uniji kao i uspostave funkcionalnog dvosmjernog plinskog toka diljem srednje Europe oživotvorenjem koridora Sjever-Jug.

Budući terminal za ukapljeni zemni plin na hrvatskom otoku Krku strateški je važan za cijelu srednju Europu, kazala je predsjednica te dodala kako će isti značajno pridonijeti energetskoj sigurnosti cijelog područja Inicijative.

Šefčovič je ukazao na razvidni nedostatak infrastrukturnih poveznica srednjoeuropskog koridora Sjever-Jug te je podržao aktivnosti koje vode rješavanju ovog pitanja pri čemu posebno mjesto u njegovu zaokruživanju zauzima upravo terminal na Krku, stoji u priopćenju. (Hina)