Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASLJEDNIK BRANKA HRVATINA

Predsjednica predložila Đuru Sessu za predsjednika Vrhovnog suda, Turudić kaže da mu je to OK

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike, Kolinda Grabar-Kitarović, predložila je Saboru Đuru Sessu za novog predsjednika Vrhovnog suda.

Predsjednica Grabar-Kitarović predložila je Hrvatskom saboru da izabere gospodina Đuru Sessu za predsjednika Vrhovnoga suda Republike Hrvatske koji ispunjava zakonske uvjete, priopćeno je iz Ureda Predsjednice.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Sve se provjerava Stigao odgovor Vrhovnog suda o Turudiću: Hoće li pokrenuti stegovni postupak? Slika nije dostupna PISAO PREDSJEDNICI Turudić više ne želi biti predsjednik Vrhovnog suda: Napadaju me zbog poznanstva s notornim Zdravkom Mamićem

O prijedlogu Predsjednice raspravljat će se na saborskom Odboru za pravosuđe. 

Đuro Sessa, sudac Vrhovnog suda, i dosad se spominjao u javnosti kao najizgledniji nasljednik sadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina.

Da najviše šansi ima upravo Sessa rekao je za Novu TV nekoliko sati prije objave iz Ureda Predsjednice i Ivan Turudić, predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, koji je prije nekoliko dana pismom obavijestio Grabar-Kitarović da odustaje od utrke zbog velikih pritisaka i zbog toga što ga se povezuje sa Zdravkom Mamićem.

Na pitanje tko je njegov favorit, Turudić odgovara: "Mislim da će Đuro Sessa biti predsjednik Vrhovnog suda i mislim da je to OK".

Kao razlog odustanku od utrke za šefa Vrhovnog suda, Turudić je ponovio da nije htio biti smetnja, otežavati poziciju Predsjednice Republike i dovoditi je u "dileme i trileme". 

"Pritisak je bio odvratan, to je ispod mog ljudskog dostojanstva i nije vrijedno da bih se podvrgavao bilo kakvim ucjenama i pritiscima", rekao je Turudić, ne želeći govoriti o pojedinostima. 

Za kritike na njegovo prijateljstvo sa Zdravkom Mamićem kaže da su budalaštine i "bijedan izgovor onih koji su puno bolji s njim, a koji odlučuju o puno stvari u Hrvatskoj, dakle od političara".

"Nisam htio reći za vrijeme utrke, ali sad to mogu reći. Ja s gospodinom Zdravkom Mamićem ne razgovaram, toliko o tome", rekao je Turudić za Novu TV.

U kuloarima se spominjalo i ime Ante Perkušića, također aktualnog suca Vrhovnog suda kao mogućeg Hrvatinovog nasljednika. Perkušića su, navodno, snažno podupirali HDZ-ovi zastupnici. 

Sessa je sudac u Građanskom odjelu Vrhovnog suda i bivši predsjednik Udruge sudaca. Prije nego što je 2008. izabran za suca Vrhovnog suda, Sessa je bio predsjednik Građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu i sudac tog suda od 2002. do 2008., a od 1996. do 2004. bio je i predsjednik Općinskog suda u Zagrebu.

Predsjednika Vrhovnog suda bira i razrješuje Hrvatski sabor na prijedlog Predsjednice Republike i uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog odbora Hrvatskog sabora. Mandat predsjednika Vrhovnog suda traje četiri godine. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene