Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Sjećamo se hrvatskih antifašista"

Grabar-Kitarović povodom Dana pobjede: "ZAVNOH je temelj borbe za hrvatsku samostalnost"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da se na Dan pobjede "sjećamo hrvatskih antifašista, koji su dali iznimno velik doprinos konačnoj pobjedi nad fašizmom i nacizmom". Također je naglasila da je Federalna Država Hrvatska postala "temeljem borbe za hrvatsku državnu samostalnost".

''Obilježavajući Dan pobjede 9. svibnja, sjećamo se hrvatskih antifašista, koji su dali iznimno velik doprinos konačnoj pobjedi nad fašizmom i nacizmom'', poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čestitka Predsjednice: 'Oluja je kruna povijesne borbe za slobodu' Slika nije dostupna Govori šefova države 'Sloboda je najveće blago i nikome ne trebamo dokazivati koliko je 'Oluja' opravdana'

 

 

"Federalna Država Hrvatska, utemeljena odlukom ZAVNOH-a, postala je temeljem borbe za hrvatsku državnu samostalnost, čijoj su uspostavi, uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, doprinos dali i brojni antifašisti", napisala je na Twitteru.

 

 

"Danas je ujedno i Dan Europe, spomendan donošenja 'Schumanove deklaracije' 1950., čime su, iako u okolnostima blokovski podijeljene Europe, stvoreni temelji buduće Europske unije država i nacija. Pripadanjem Hrvatske Europskoj uniji potvrđena je vjekovna predanost hrvatskoga naroda Europi i njezinim duhovnim i uljudbenim vrijednostima", dodala je.

 

 

Dan uoči Dana pobjede, Predsjednica je u povodu Dana spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i neovisnost posjetila Macelj, Bleiburg i Hudu jamu. Položila je cvijeće te zapalila svijeće za nevine žrtve Jugoslavenske armije nakon završetka Drugoga svjetskog rata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene