Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolinda Grabar Kitarović

'Ove godine ne idem ni u Jasenovac ni na Bleiburg'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za subotnji "Jutarnji list" rekla je da ove godine ne ide ni u Jasenovac niti na Bleiburg jer ne želi sudjelovati u ideološkim podjelama.

Ne želim kao predsjednica participirati u daljnjem intenziviranju ideoloških podjela, želim to završiti jer držim da politikanstvo oko Jasenovca i Bleiburga ponovno viktimizira njihove žrtve. Žrtve zaslužuju dostojanstvo, pijetet i mir, istaknula je Grabar Kitarović u intervjuu za "Jutarnji".

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Ured predsjednice RH) Komemorativni posjet Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Macelj, Bleiburg i Hudu jamu: Zapalila svijeće za nevine žrtve Jugoslavenske armije

Ustvrdila je i kako je razočarana procvatom ideoloških sukoba jer, kako dodaje, ukupavanje u prošlost onemogućava da se okrenemo budućnosti.

"Hrvatska nema strategiju što nakon ulaska u NATO i EU. Nemamo strategiju razvoja u idućih 5,10 ili 15 godina. Najlakše je napraviti distrakciju na ustašama i partizanima. Strašno je da se danas pokušava proizvesti podjela na antifašiste i one koji su za Domovinski rat. To je potpuno umjetna podjela. Moja je obitelj bila antifašistička. Bili su partizani, ali su isto tako bili i antikomunisti. Velika većina moje obitelji sudjelovala je i u Domovinskom ratu", rekla je Grabar Kitarović.

Na pitanje može li učiniti nešto da se tenzije počnu smirivati, odgovorila je kako je pokrenula inicijativu za dijalog. "U razgovoru s predstavnicima manjina apelirala sam da sjednemo, dogovorimo se da napravimo plan za promicanje dijaloga i tolerancije. "Nikako mi se ne sviđa karakter političke retorike u Hrvatskoj", ustvrdila je Grabar Kitarović te dodala kako ne niječe da manjine imaju problema, ali kako smatra da je, uz međusobno uvažavanje, sve moguće dogovoriti.

Podržavam plan reformi, no ključ je u provedbi

Upitana namjerava li Hrvatska blokirati Beograd u europskom pristupnom procesu, ustvrdila je kako tu nije riječ o blokadi. "Ono što Hrvatska traži nije nikakvo bilateralno pitanje nego pitanje ispunjavanja pristupnih kriterija, istih oni koje smo i sami morali ispuniti", rekla je. Dodala je i da hrvatska diplomacija ima zadaću objsniti EU da nije riječ o sporu između Hrvatsek i Srbije nego o tome da Srbija mora usvojiti europske standarde.

Govoreći o sto dana nove Vlade premijera Tihomira Oreškovića, pozdravila je predstavljanje Nacionalnog plana reformi te izrazila nadu da će se trzavice, koje su se povremeno mogle vidjeti, pretvoriti u konstruktivan dijalog i suradnju. "Krajnji je čas da se, s često prazne priče o promjenama, konačno krene na konkretna djela", poručila je.

Predsjednica je istaknula kako podražva sve reforme usmjerene na kreiranje novih radnih mjesta, zaustavljanje negativnih demografskih trendova, zadržavanje mladih i obrazovanih ljudi u Hrvatskoj, poticanje poslovne klime i gospodarskog rasta i pravnu sigurnost što znači da se iz dana u dan ne mijenjaju zakoni ili porezne politike. "Ključ je provedba. Svi ćemo na koncu ocjenjivati izvršeno, a ne napisano", naglasila je.

Založila se za smanjenje proeznog opterećenja građana i gospodarstva, ali i dodala da, dok se to ne dogodi, država mora narpaviti bolne reforme usmjerene prema sebi.

Na pitanje kako gleda na priče o preslagivanju Vlade ili novim izborima, Grabar Kitarović je rekla da Ustav RH jasno definira uvjete za raspisivanej izbora te kako oni u ovom trenutku nisu ispunjeni. "Kao predsjednica države ne mogu ulaziti u međukoalicijske sporazume i rasprave, ali neću dopustiti da njihove razmirice utječu na izvršenje reformi", rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene