Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Buran sljedeći tjedan

Kolinda Grabar Kitarović od sutra na Pantovčaku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izabrana predsjednica za tjedan dana priseže, ali to ne znači i da odmah preuzima funkciju.

Kolinda Grabar Kitarović od sutra je na Pantovčaku, ali ne u uredu predsjednika, već će sa suradnicima raditi u vili Weis, potvrdili su nam to u uredu predsjednika Josipovića.

Pročitajte i ovo Pukotina na cesti na zagrebačkom Pantovčaku Aktiviralo se klizište VIDEO Od ovoga je krenuo odron na Pantovčaku: Iz asfalta curi voda, pukotina se proširila duž ceste Ivana Kopčić, novinarka Nove TV Sanacija u tijeku FOTO Aktiviralo se klizište na Pantovčaku, zatvoren dio ceste: "Situacija je alarmantna"

Preseljenje izabrane predsjednice u vilu Weiss nema veze s izbornim obećanjem o selidbi Ureda u Visoku ulicu . Istom se vilom i sadašnji predsjednik koristio nekoliko dana prije stupanja na dužnost.

Naime, vila Weis ili vila Prekrižje je dio Pantovčaka, a u njoj su se do sada održavali

sastanci državnog vrha, ponekad i sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost, ali i za svečane ručkove i večer. Zanimljivo je da je ondje bio svečani ručaka kada je u Zagrebu bio George Bush.

Vila ima i uredski, ali i rezidencijalni dio i ona sljedećih tjedan dana postaje privremeni ured izabrane predsjednice.

To zdanje povezano je s uredom predsjednika u koji Kolinda Grabar Kitarović ulazi 19. veljače, a onda za nju počinju politički problemi ili izazovi

- Hoće li ispuniti izborno obećanje na kojem je inzistirala i preseliti ured u Visoku, kako će surađivati s vladom u izbornoj godini, ali i koliko će biti neovisna od HDZ-a.

Naime, s adrese jednog zagrebačkog hotela, u kojem je trenutačno ured izabrane predsjednice u Hrvatsku demokratsku zajednicu odlazi pismo u kojem će Kolinda Grabar Kitarović tražiti izlazak iz stranke.

Inauguracija nove predsjednice: Samo je jedna nepoznanica

Predsjednica mora biti nestranačka osoba koja djeluje u skladu sa svojom ukupno 161 ovlasti. No, samo ih je 47 samostalnih.

Po Ustavu ih ima 21, Zakon o obrani daje joj 7 samostalnih ovlasti, Zakon o službi u Oružanim snagama 4, a ostali propisi još 15.

Samostalno neće odlučivati o veleposlanicima. O tome se dogovara sa šefom vlade i šeficom diplomacije. Makedonija, Norveška, Kanada, Austrija, Irska i Rumunjska, potvrdu su već poslale, pa s diplomatima za te zemlje, kako doznajemo, neće biti problema.

Ali ove godine u rotaciju ide još 10 veleposlanika, a oko njih će se morati dogovoriti s Vesnom Pusić i Zoranom Milanovićem.

Čeka je i raspisivanje parlamentarnih izbora. Oko njihova se datuma također dogovara sa predsjednikom Vlade. Među prvim zadacima, bit će i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dostaviti imovinsku karticu. Za to ima 30 dana od preuzimanja vlasti. No, u njoj, kako doznajemo, neće morati navesti koliku je plaću imala u NATO-u.

Kolinda Grabar Kitarović prisegnut će za sedam dana u podne, ali neće biti predsjednica. A Ivo Josipović i dalje će predstavljati Hrvatsku.

Bez obzira što će biti inaugurirana, ona ne može preuzeti dužnost predsjednice dok Ivo Josipović ne odradi svoj mandat do kraja.

A to je 18. veljače. Točnije u ponoć s 18. na 19. jedan mandat prestaje, a drugi počinje.

Izabrana predsjednica do tada ima vremena, ako već nije, složiti svoj ured, izabrati tim najbližih suradnika, i spremiti se za preuzimanje ureda 19. veljače.

Odnosno preseliti se nekoliko stotina metara dalje, iz vile Weiss u Vilu Zagorje koju svi već godinama znamo kao ured predsjednika države.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene