Kolinda Grabar-Kitarović u Ahmićima (Foto: Ured predsjednice)
Kolinda Grabar-Kitarović u Ahmićima (Foto: Ured predsjednice) Foto: Ured predsjednice

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je nenajavljeno posjetila Ahmiće i Križančevo Selo u Srednjoj Bosni kako bi odala počast bošnjačkim i hrvatskim žrtvama sukoba tijekom proteklog rata u BiH.


Grabar-Kitarović je na osobni zahtjev posjetila Ahmiće i Križančevo Selo kod Viteza u središnjoj Bosni i tamo odala počast Bošnjacima i Hrvatima ubijenim u sukobima Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 1993.

Vezani članci Kolona u Brčkom VIDEO Kilometarska kolona na benzinskoj postaji u susjedstvu: Građani vidjeli cijenu pa pojurili napuniti vozila Miro Kovač Kovač: "Srpski nacionalizam je uništio predratnu BiH, a bošnjački nacionalizam ruši današnju BiH"

Bez ikakve najave i uz najveću moguću diskreciju predsjednica Grabar-Kitarović s pratnjom obišla je Ahmiće i Križančevo selo, a novinari koji prate njezin posjet tek su naknadno informirani o toj gesti koju je mogao zabilježiti samo službeni fotograf predsjedničina ureda.

"Vjerujem da ste već primijetili da na takva mjesta pijeteta volim odlaziti u tišini i jednostavno pokloniti se žrtvama, razmišljati o prošlosti, no prije svega s nakanom da se ta prošlost nikada ne ponovi", kazala je Grabar-Kitarović novinarima. 

Predsjedničina je poruka kako bi nakon svega trebalo gledati ka budućnosti odnosno jačanju dobrih odnosa, ne samo između Hrvata i Bošnjaka nego i svih građana središnje Bosne i BiH.

Na spomen-obilježja predsjednica je položila bukete cvijeća i poklonila se žrtvama, a potom produžila ka Novoj Biloj i Vitezu gdje je imala ranije najavljene susrete s gospodarstvenicima i zaposlenima u bolnici "Fra Mato Nikolić", čiji rad financijski pomaže hrvatska vlada.

Imam džamije u Ahmićima Mahir Husić kazao je lokalnim medijima kako je hrvatska predsjednica zahvalila domaćinima na dočeku.

"Ovo je veoma značajna Kolindina poruka koja poziva na mir i suživot na ovim prostorima. Položila je cvijeće i pomolila se za duše žrtava", kazao je Husić, kako ga citira portal Klix.

U napadu postrojbi HVO-a na Ahmiće sredinom travnja 1993. godine ubijeno je 116 civila bošnjačke nacionalnosti uključujući 32 žene i 11 djece.

U napadu Armije BiH na obližnje Križančevo selo u prosincu 1993. godine ubijena su 44 Hrvata, među kojima su bili pripadnici HVO ali i starci, žene i djeca.

Nakon što je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zbog ratnih zločina osudio šest bivših lidera Herceg-Bosne bošnjački su dužnosnici i nevladine organizacije isticali kako bi posjet Ahmićima i odavanje počasti žrtvama koje su tamo ubijene imao veliki simbolički značaj koji bi pridonio pomirenju među narodima.

Na odavanje počasti žrtvama iz Ahmića predsjednicu Grabar-Kitarović javno je pozvao i bivši predsjednik Ivo Josipović koji je to osobno učinio ranije u vrijeme svog predsjedničkog mandata. (Hina)
 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju