Predsjednica s austrijskim i slovenskim kolegama (Foto: Twitter/Ured Predsjednice)
Predsjednica s austrijskim i slovenskim kolegama (Foto: Twitter/Ured Predsjednice)

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, slovenski predsjednik Borut Pahor te austrijski predsjednik Alexander van der Bellen sastali su se u mjestu Dobrovo u pokrajini Goriška brda, na granici Slovenije i Italije, na trilateralnom sastanku, petom u tom formatu kojim tri države članice Europske unije promiču dobrosusjedstvo i raspravljaju o europskim i regionalnim pitanjima.


Ovogodišnji susret održava se u svjetlu predsjedanja Austrije Europskom unijom započetog ovog mjeseca pa se kao teme razgovora nameću i pitanja vezana na razvoj situacije oko migrantske problematike.

Vezani članci Predsjednica pozira za selfije s navijačima (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Izjava hrvatske predsjednice izazvala žestoke reakcije u BiH: ''Tako je govorio i prvi u četnika Vojislav Šešelj'', stiglo objašnjenje s Pantovčaka Inicijativa triju mora (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Inicijativa triju mora: "Ne želimo birokraciju, tajništvo i sjedište, nego konkretne projekte"

U uredu slovenskog predsjednika, koji je domaćin susreta, najavili su da će se tri predsjednika posvetiti i situaciji u jugoistočnoj Europi te europskoj perspektivi država zapadnog Balkana, kao i pripremama na obilježavanju 100. obljetnice završetka 1. svjetskog rata, za vrijeme kojega je jedna od važnih fronti bila upravo na mjestu njihova današnjeg susreta, gdje su se vodile bitke uz rijeku Soču između talijanskih i austrougarskih snaga.

Iz ureda hrvatske predsjednice doznaje se da će jedna od tema razgovora biti i zapošljavanje mladih kao i budućnost Europske unije i perspektive njenog širenja.

Troje predsjednika na susret je stiglo vojnim helikopterima, a po dolasku upisali su se u knjigu gostiju u vili Vipovže te u vrtu pred vilom imali kraći neformalni razgovor prilikom snimanja za medije.

Susret triju predsjednika započeo je u vili Vipovže, u kojoj je slovenski predsjednik Pahor, i sam rođen u tom kraju, u mjestu Šempeter kod Nove Gorice, prije mjesec dana priredio proslavu početka branja trešanja, po kojoj je goriška regija poznata, kao i po svojoj specifičnoj klimi u kojoj se miješaju alpski i mediteranski utjecaji te po dobrim vinima.

Troje predsjednika će popodne o sadržaju svojih razgovora govoriti na konferenciji za novinare, a navečer će u Ljubljani prisustvovati koncertu priređenom uz početak austrijskog predsjedanja Europskom unijom. (Hina)