Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolji životni uvjeti

Predsjednica na otkrivanju spomen-obilježja u Ljubovu: Poginuli branitelji obveza Hrvatske za budućnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je na Ljubovu nazočila otkrivanju spomen-obilježja za poginule branitelje u operaciji 'Oluja' Zbornog područja Gospić, gdje je poručila da su poginuli branitelji obaveza Hrvatske za budućnost te kako je važno ustrajati da se osiguraju bolji uvjeti za život svih generacija.

''Posebna mi je čast što vas mogu pozdraviti, u ovoj prigodi i na ovome mjestu, u spomen na 68 pripadnika Hrvatske vojske i policije Zbornoga područja Gospić, koji su poginuli u vojno-redarstvenoj operaciji 'Oluja', oslobađajući okupirana područja na ovom pravcu djelovanja“, kazala je na svečanosti predsjednica Republike.

Pročitajte i ovo Kolinda Grabar-Kitarović - 1 Tko je sabotira i protiv nje lobira... Što je presudilo da Grabar-Kitarović izgubi izbore? Eksplozivne optužbe o Rusima nije pojasnila, a Dnevnik Nove TV pitao je SOA-u što zna o tome Kolinda Grabar-Kitarović Ovakvo društvo nije birala! Ima danonoćnu zaštitu tri i pol godine nakon mandata: "Sloboda mi je draža"

Posebnu zahvalnost, dodala je, zaslužuju svi hrvatski branitelji za sve što su dali u obrambenom Domovinskom ratu.

Tri metra visok spomenik na Ljubovu autora Josipa Cvrtile nazvan je 'Pobjednik' i predstavlja vojnika koji zabija hrvatski stijeg.

Čuvanje uspomena i vrijednosti Domovinskog rata

"Domovinski rat omogućio nam je očuvati i slobodno izražavati svoj nacionalni i državni identitet, svoja obilježja i vrijednosti. Stoga je čuvanje uspomena i vrijednosti Domovinskog rata važno, ne samo radi sjećanja na hrvatske branitelje i njegove žrtve i radi obilježavanja ratnih događaja i pobjeda, nego i zbog očuvanja svih nacionalnih i državnih vrijednosti", poručila je Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako je svaki poginuli hrvatski branitelj ujedno i podsjetnik na najvažnije vrijednosti hrvatskog naroda i države.

Osobitu zahvalnost predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je inicijatorima podizanja ovog spomenika „Klubu veterana 9. Gardijske brigade – Vukovi“, „Klubu branitelja 118. ZNG brigade Gospić“, ali i svim drugim braniteljskim udrugama s područja Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske županije.

„Ovo spomen-obilježje, na ovom prekrasnom planinskom prijevoju, s pravom nosi ime 'Pobjednik', jer je ono uspomena na sve poginule pripadnike pobjedničke Hrvatske vojske u pobjedničkoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja “, kazala je hrvatska predsjednica.

Posebno je istaknula Primorsko-goransku i Istarsku županiju, koje su unatoč udaljenosti od bojišnice dale doprinos pobjedi, a zahvalila je i Ministarstvu hrvatskih branitelja, županijama, gradovima i općinama te svim domoljubima koji su pomogli izgradnju ovoga velebnog spomenika, kao i njegovu autoru Josipu Cvrtili.

„Svatko od vas dao je najbolje i najviše što je mogao dati u Domovinskom ratu, ali među vama itekako ima još mnogo onih koji pridonosite i možete pridonositi izgradnji bolje i naprednije Hrvatske. No Vaši poginuli suborci, kojima u čast podižemo ovaj spomenik, ujedno su naša obveza za budućnost“, poručila je Predsjednica.

Naglasila kako moramo ustrajati u nastojanjima da osiguramo bolje uvjete za život svih generacija, od djece i mladih, kojima moramo osigurati dobar odgoj i izobrazbu, i radnica i radnika, kojima moramo osigurati dobro plaćen posao do onih najstarijih, kojima moramo osigurati dostojanstvenu mirovinu.

Branitelji se nisu borili samo za slobodnu i neovisnu državu, nego i za pravednu i uređenu državu

Braniteljima je zahvalila na njihovom doprinosu obrani Hrvatske i pobjedi u Domovinskom ratu, naglasivši da se nisu borili samo za slobodnu i neovisnu državu nego i za pravednu i uređenu državu, u kojoj će hrvatski narod i svi građani dostojanstveno živjeti.

"Dragi branitelji, hvala vam na vašem doprinosu obrani Hrvatske i pobjedi u Domovinskom ratu“, kazala je predsjednica Republike na svečanosti otkrivanja spomen-obilježja za poginule branitelje u VRO 'Oluja' Zbornog područja Gospić, na Ljubovu u općini Udbina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene