O pravima djece u Hrvatskoj razgovaralo se na konferenciji uoči 30. godišnjice Konvencije o pravima djeteta.

Galerija


Hrvatska je konvenciju ratificirala 1991. godine. U tom su razdoblju, istaknuli su govornici, napravljeni brojni dobri koraci, no još je puno posla pred nama kako bi se osiguralo poštivanje prava djece, ali i njihova zaštita.

Vezani članci Ornela Vištica - 3 Nekad najseksi Hrvatica uživjela se u lik bivše hrvatske predsjednice: "Tu je puno posla, slušam njen glas, upijam pokrete" Kolinda Grabar-Kitarović nakon operacije Bivša predsjednica se javila nakon zahvata na Rebru, Vučić joj poželio brz oporavak

Predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović poseban je naglasak stavila upravo na važnost obrazovanja, kako djece, tako i odraslih. "Mislim da moramo napustiti ono razmišljanje 'nek se dijete što dulje igra' i raditi na obrazovanju od što je moguće ranije dobi", smatra Grabar-Kitarović.

"Ponekad se čak i u institucijama briga o djeci svodi na to da djeca prežive, da budu sigurna, a zapravo se ne koristi ono produktivno vrijeme za učenje, rad, kako akademski tako i socijalni, društveno ponašanje jednih prema drugima", dodala je Grabar-Kitarović.

Na pitanje smatra li da je štrak prosvjetara narušavanje prava djece, ministrica demografije, obitelji i socijalne politike Vesna Bedeković je odgovorila: "Uvijek treba voditi računa najprije o djeci. Ne postoji ni jedno drugo pravo koje može biti iznad prava djeteta. I u tom smislu je potrebno i razmišljati".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr