Hrvatska za manje od dvije godine preuzima predsjedanje Europskom unijom, o čemu je premijer Plenković u srijedu razgovarao s predsjednikom i povjerenicima Europske komisije. Ocijenjeno je da je hrvatska vlada već spremna. Ekipa Nove TV istražila je koliko je to logistički zahtijevan i skup zadatak, ali i kakve prilike donosi Hrvatskoj.

Galerija Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova (Foto: Dnevnik.hr) +0 Sjednica Vijeća Europe (Foto: Arhiva/AFP)

Predsjedanje Europskom unijom bit će organizacijski vrlo zahtjevno. Pred Hrvatskom je još mnogo posla, o kojima je premijer Plenković u srijedu razgovarao s predstavnicima EU.

Vezani članci Karta koja prikazuje koliko je Rusa iz Rusije otišlo u Europsku uniju Objavljena zanimljiva karta: Pogledajte koliko je Rusa prošlog tjedna ušlo u zemlje EU-a Andrej Plenković Plenković uoči virtualnog samita u Zagrebu: ''Europska unija spremna je podržati napore nama susjednih zemalja''

"Samo se u Bruxellesu predviđa održavanje 1.400 sastanka kojima će hrvatski predstavnici predsjedavati, rukovoditi raspravom, dovoditi do odluka, pomirivati stajališta različitih država. Dakle, moraju zaista vladati materijom i znati što se time želi postići", objasnila je Andreja Metelko-Zgombić državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Hrvatska će na tim sastancima imati priliku pogurati neke njoj važne teme.

"Mi bismo svakako voljeli da se tijekom našeg predsjedanja posebna pozornost posveti gospodarskom rastu i zapošljavanju, pitanjima sigurnosti – i to one unutarnje sigurnosti i vanjske sigurnosti EU. Svakako bismo voljeli posvetiti pozornost na energetsku i prometnu povezanost", dodala je Metelko-Zgombić.

Predsjedanje Unijom koštati će oko 70 milijuna eura

Predsjedanje Europskom unijom nije jeftino. Slovenija se već priprema za 2021. Samo na obnovu i proširenje kompleksa na Brdu kod Kranja planira potrošiti oko 30 milijuna eura. Irska je 2004. potrošila više od 110 milijuna eura, a 2013. 42 milijuna.

"Mi razmišljamo o iznosu od oko 70 milijuna eura", rekla je Metelko-Zgombić.

Toliko je 2016. planirala potrošiti i Slovačka. Više od 200 događanja bit će organizirano u Hrvatskoj. Prilika je to za promicanje interesa zemlje, ali i zahtjevan posao za sigurnosne službe.

"Ja nemam nikakve dvojbe da će naše sigurnosne službe odraditi svoj posao onako kako one to najbolje znaju", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju