Tek 8,5 posto Hrvata tuži se na buku, ali građani kažu, samo zato jer su i sami bučni.

Galerija


Eurostat je napravio istraživanje o glasnim susjedima i toleranciji na buku u pojedinim državama Europske unije.

Vezani članci Ljudi, ilustracija (Foto: Gettyimages) Hrvati u dobrom zdravlju žive ispod prosjeka Europske unije, čak 15 godina manje od Šveđana Starija osoba/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) "To je sramota države, a ne nas": Alarmantni podaci ukazuju na eskalaciju problema koji je i dosad bio velik

Najnekulturnije susjede imaju Maltežani, od kojih 26 posto tvrdi da ima problema. Osjetljivi na buku su i Nijemci, od kojih 25% zamjera svojim susjedima, slijede Nizozemci i Portugalci.

8.1.2018.
Glasni susjedi (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Buka najmanje smeta Ircima, pa Hrvatima, od kojih je sa smetnjama samo njih 8,5%. Relativno su tolerantni i Bugari i Estonci.

8.1.2018.
Glasni susjedi (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Hrvatima zapravo buka smeta, no ne prijavljuju, jer su i sami bučni.

Iz policije poručuju da se ne bi trebali plašiti prijaviti buku.

"Predlažemo da, ako smatrate da jačina buke ima obilježja narušavanja javnog reda i mira, zatražite intervenciju policije, a ukoliko smatrate da se radi o prekoračenju dozvoljene buke prema Zakonu o zaštiti od buke da pomoć zatražite izravno od nadležne Sanitarne inspekcije, odnosno predstavnika suvlasnika zgrade", stoji u priopćenju policije.

Da bi se susjedi što manje bunili trebalo bi nabaviti tepih, što nježnije šlapice te se primiriti od 22 sata do 8 ujutro. Poslije nije nužno biti nečujan, dovoljno je biti kulturan.