Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osjetljivost na buku

Žalite se zbog glasnih susjeda? U debeloj ste manjini

Ilustracija (Foto: Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Thinkstock) Thinkstock
Aktualno Galerija Glasni susjedi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Glasni susjedi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Glasni susjedi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Glasni susjedi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija (Foto: Thinkstock) Galerija 1/3 >>
Tek 8,5 posto Hrvata tuži se na buku, ali građani kažu, samo zato jer su i sami bučni.

Eurostat je napravio istraživanje o glasnim susjedima i toleranciji na buku u pojedinim državama Europske unije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Imaš pravo, ostvari ga Imate susjede iz pakla: Provjerite koja su vaša prava i kako se zaštititi Ilustracija tužio ju stariji par Majka s malom djecom mora se hitno iseliti iz stana i platiti 5300 eura jer buka smeta susjedima: "Presuda je sramota, pa to su djeca!"

Najnekulturnije susjede imaju Maltežani, od kojih 26 posto tvrdi da ima problema. Osjetljivi na buku su i Nijemci, od kojih 25% zamjera svojim susjedima, slijede Nizozemci i Portugalci.

Ilustracija (Foto: Thinkstock) Glasni susjedi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Buka najmanje smeta Ircima, pa Hrvatima, od kojih je sa smetnjama samo njih 8,5%. Relativno su tolerantni i Bugari i Estonci.

Ilustracija (Foto: Thinkstock) Glasni susjedi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatima zapravo buka smeta, no ne prijavljuju, jer su i sami bučni.

Iz policije poručuju da se ne bi trebali plašiti prijaviti buku.

"Predlažemo da, ako smatrate da jačina buke ima obilježja narušavanja javnog reda i mira, zatražite intervenciju policije, a ukoliko smatrate da se radi o prekoračenju dozvoljene buke prema Zakonu o zaštiti od buke da pomoć zatražite izravno od nadležne Sanitarne inspekcije, odnosno predstavnika suvlasnika zgrade", stoji u priopćenju policije.

Da bi se susjedi što manje bunili trebalo bi nabaviti tepih, što nježnije šlapice te se primiriti od 22 sata do 8 ujutro. Poslije nije nužno biti nečujan, dovoljno je biti kulturan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene