Tek 8,5 posto Hrvata tuži se na buku, ali građani kažu, samo zato jer su i sami bučni.

Galerija Glasni susjedi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Glasni susjedi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +0 Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Eurostat je napravio istraživanje o glasnim susjedima i toleranciji na buku u pojedinim državama Europske unije.

Vezani članci Ilustracija Znate li kolika je razina buke dozvoljena u stambenoj zgradi? Kako to izmjeriti i koga možete pozvati u pomoć Provjereno: Husein Smajić Dok se u BiH rade podjele, ovaj čovjek je napravio suprotno: "Nije mi žao niti jedne sekunde..."

Najnekulturnije susjede imaju Maltežani, od kojih 26 posto tvrdi da ima problema. Osjetljivi na buku su i Nijemci, od kojih 25% zamjera svojim susjedima, slijede Nizozemci i Portugalci.

Ilustracija (Foto: Thinkstock) Glasni susjedi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Buka najmanje smeta Ircima, pa Hrvatima, od kojih je sa smetnjama samo njih 8,5%. Relativno su tolerantni i Bugari i Estonci.

Ilustracija (Foto: Thinkstock) Glasni susjedi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatima zapravo buka smeta, no ne prijavljuju, jer su i sami bučni.

Iz policije poručuju da se ne bi trebali plašiti prijaviti buku.

"Predlažemo da, ako smatrate da jačina buke ima obilježja narušavanja javnog reda i mira, zatražite intervenciju policije, a ukoliko smatrate da se radi o prekoračenju dozvoljene buke prema Zakonu o zaštiti od buke da pomoć zatražite izravno od nadležne Sanitarne inspekcije, odnosno predstavnika suvlasnika zgrade", stoji u priopćenju policije.

Da bi se susjedi što manje bunili trebalo bi nabaviti tepih, što nježnije šlapice te se primiriti od 22 sata do 8 ujutro. Poslije nije nužno biti nečujan, dovoljno je biti kulturan.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju