Obavijesti Video Pretražite Navigacija
godina dana od euroizbora

Koliko građani znaju o našim eurozastupnicima? "Nemam pojma...", "Joooj, znala sam ih sve"

Točno je godinu dana otkako smo na izborima za europski parlament odlučili o trećoj garnituri hrvatskih političara koji će nas tamo predstavljati. Provjerili smo što su sve tamo radili, za što su se zalagali i koliko su uopće građani upućeni u njihove aktivnosti.

Prije točno godinu dana u Bruxelles smo poslali 12 eurozastupnika. Po četiri zastupnika s listi HDZ-a i SDP-a, IDS-ovca Flegu, konzervativku Ružu Tomašić, Ivana Vilibora Sinčića i nezavisnog Mislava Kolakušića. Pitali smo građane koliko ih ima i što rade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna žele to spriječiti Europarlamentarci pozvali na ograničavanje upotrebe antibiotika: "Ako ništa ne učinimo, do 2050. će otporne bakterije uzrokovati više smrti od raka" Jean Claude Juncker (Foto: Dnevnik.hr) A gdje je pljesak? Pogledajte kako je Juncker očitao lekciju iz pristojnosti hrvatskim europarlamentarcima

Monika i Ruža: "Koliko Hrvatska ima zastupnika u europskom parlamentu? Previše, 12 ili 11.!"

Ivica: "Nemam pojma."

Anica: "Čekaj... do 10."

Ruža: "Tonino Picula, Šuica, hjoooj, znala sam ih sve."

Žaklina: "Viđam ih često na poslu na aerodromu.. Ines.. ne znam, zaboravila sam."

Ivan: "Kolakušić...evo ih tamo na onim ružnim fotografijama."

Ivica: "Zastupaju hrvatske interese. To znači da budemo ravnopravna država u odnosu na ostale europske države."

Žaklina: "Lobiraju za hrvatsku, trebali bi barem."

Ruža: "A šta rade, eno, kave piju, šta kaže Šuica jednom, šta se kava popije dok pričamo.."

Borzan: "Građani su me birali da dam sve od sebe"

Među najaktivnijima je SDP-ova Biljana Borzan. Iako ju je stranka htjela na listu za nadolazeće parlamentarne izbore, to je odbila.

"Građani su me birali da tamo radim i da dam sve od sebe i tako ću i nastaviti. Bacanje hrane, kvarenje uređaja, bacanje uređaja i slično, sve ono što je meni bilo u fokusu, sada se pokazuje da dolazi do izražaja zato što više nećemo moći živjeti tako bezbrižno", kaže Biljana Borzan.

Njen stranački kolega fokusiran je na vanjsku politiku Unije.

"To je i hrvatski interes, Hrvatska će biti potpuno integrirana u Europsku uniju tek kad na svim svojim granicama bude imala sve članice Europske unije", kaže Picula.

"Svih 12 kažu da nikad ništa za jednu stvar nisu glasali isto. Onda kakve koristi.. Ima li onda Hrvatska koristi od njih? Nema, normalno da nema, imaju oni za sebe, 7-8 tisuća eura", smatra Ivan.

"Ništa se nama u životu nije poboljšalo, osim što smo saznali od Biljane iz SDP-a da mi imamo proizvode lošije kvalitete, to je jedna bitna stavka", rekla je Anica.

Naš najmlađi zastupnik, Ivan Vilibor Sinčić, više je u Hrvatskoj nego u Bruxellesu.

"Bavim se zaštitom zdravlja građana jer ih antene ove po krovovima zrače i 900 puta više nego na zapadu", kaže Vilibor Sinčić.

Sunčana Glavak angažirala se oko klimatskih promjena i lažnih vijesti..

"Pa sam tako sudjelovala i u izradi stajališta europske pučke stranke o europskom paktu solidarnosti protiv pandemije koronavirusa", kaže Glavak.

A Karlo Ressler najviše se bavio migracijskim politikama, ulaskom u Schengen i financijama.

"Pregovaram o važnom, ključnom proračunu za sljedeću godinu kojim će se odrediti prioriteti budućeg razvoja Europske unije, ali isto tako dati poticaj za što brži gospodarski oporavak", rekao je Ressler.

Naši zastupnici u parlamentu ostaju još najmanje četiri godine, koliko im traje mandat. Osim Ruže Tomašić, koja je najavila povlačenje 30. lipnja iduće godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene