Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekretnica u životima građana

Kolektivna euforija oko oslobođenja generala još uvijek vlada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pozitivna energija, koja je povratkom generala Gotovine i Markača ujedinila Hrvatsku, prisutna je i tjedan dana nakon njihova puštanja na slobodu. I sami građani priznaju da im se vratio optimizam. A stručnjaci kažu, možda je ovo prekretnica.

Hrvatska je slavila, od metropole do Pakoštana. 'Osjećam se presretno jer sam nakon toliko godina pronašao put do svoje kuće', kazao je general Ante gotovina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi napad na turskog suca Njemački list: 'Gotovinu i Markača oslobodio radno nesposoban sudac' Slika nije dostupna Zbog izuzeća jednog suca Haag odgodio izricanje presude Šešelju na neodređeno

I tjedan dana nakon povratka euforiaj je prisutna. Na svakom mjestu generali su dočekani uz pozitivne emocije i dobro raspoloženje. 'Ima li nečega ljepšega, kad možete reći dolazi bolje vrijeme, a ja slobodan šećem svojom domovinom, koju sam uvijek nosio i ljubio čitavim svojim bićem', kazao je general Mladen Markač.

>> VIDEO Splitska bakljada u čast generalima Gotovini i Markaču

Hrvatski biskupi danas pozivaju državu da obešteti generale Markača i Gotovinu. 'Hrvatska ima moralnu obvezu nadoknaditi štetu tim ljudima', kazao je Gordan Črpić, tajnik Komisije Iustitia et pax. 'Konačno se na haškom tribunalu izrekla pravedna presuda, koja poštuje istinu i ono što se stvarno dogodilo u Domovinskom ratu. Time je oslobođena i državna politika', kazao je monsinjor Vlado Košić, predsjednik Komisije HBK Iustitia et pax.

>> Biskupi: Država bi trebala obeštetiti generale

Da su poruke generala proteklih dana izvukle ono najbolje iz njih otvoreno priznaju i građani. 'Nakon toliko godina malo radosnih trenutaka', kažu.

Uz svakodnevne životne brige, krizu i nezaposlenost, posljednji su ih događaji dodatno motivirali, smatraju psiholozi. 'Zavladala je kolektivna pozitivna euforija da konačno prestanemo tražiti kriva u svom životu i oko nas. Svatko iz toga može izvući pouku i pogledati sebe i napraviti dobre stvari. Možda je ovo stvarno neka prekretnica', kazao je psiholog Milan Košuta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene