Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smješten na vulkanskoj stijeni

Koji dvorac duhovi najviše opsjedaju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nebom iznad Edinburgha dominira veličanstven dvorac smješten na vulkanskoj stijeni visokoj 80 metara.

Nekoliko građevina u kompleksu dvorca izgrađeno je prije 16. stoljeća dok je najstarija građevina (St. Margaret’s Chapel) iz ranog 12. stoljeća. Na toj je vulkanskoj stijeni naselje postojalo još u 9. stoljeću prije Krista.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VJETAR DODATNO OTEŽAO Da te glava zaboli: 18-godišnjak bacio opušak i izazvao požar dvorca. Šteta je ogromna Trakošćan - 4 Milijunski projekt Atrakcija koja nije viđena čak 70 godina: Privukla je brojne posjetitelje, ali skriva i ozbiljnu opasnost

Jedini pristup dvorcu je s istočne strane jer se na sjeveru, zapadu i jugu vulkanske stijene nalaze strme litice. Ovakav smještaj dvorca savršen je za obranu od neprijatelja. No stanovnici dvorca u prošlosti su imali velikih teškoća s dopremanjem pitke vode i često su ostajali bez nje, posebno u sušnim razdobljima.

>> Ovaj dvorac i danas opsjedaju duhovi

Za obilazak edinburškog dvorca postoje vrlo zanimljive vođene ture na kojima vas vodič uvodi u svijet intriga i burne prošlosti koju je dvorac proživio. Ako imate sreće dobit ćete vodiča u kiltu. Iz dvorca se pružaju prekrasni panoramski vidici na Edinburgh.

Više je puta kroz povijest dvorac korišten kao zatvor i kao mjesto smaknuća. Danas u dvorcu postoji izložba zatvoreničkih predmeta iz 18. stoljeća, od kojih su većinu napravili sami zatvorenici. Ovdje su zatvarani mnogi neprijateljski vojnici, pomorci, gusari, izdajice, kao i žene koje su proglašene za vještice. U 16. stoljeću ovdje su održavana brojna javna smaknuća vješanjem, paljenjem ili odsjecanjem glave.

Odakle duhovi u edinburškom dvorcu?

Reputacija koja prati edinburški dvorac je da je on duhovima najopsjednutiji dvorac u Škotskoj, dok se za sam Edinburgh vjeruje da ima najviše duhova od svih europskih gradova. Nije ni čudno, obzirom na nebrojena smaknuća i mučenja koja su se ovdje dogodila. Neki su posjetitelji dvorca ispričali o prikazama duhova francuskih zatvorenika, pa čak je viđen i duh psa na groblju.

2001. godine dvorac je bio pod jednom od do sada najvećih znanstvenih istraga paranormalnog. U određenim dijelovima dvorca zabilježeni su nagli padovi temperature, osjećaj da vas netko promatra ili dodiruje, a uočeno je i nekoliko sjenovitih figura. Uslikane su neobjašnjive figure na nekoliko fotografija.

>> Top 6 paranormalnih destinacija!

Dobrovoljka koja je bila dovoljno hrabra da prenoći u jednoj od grobnica tvrdi da je neposredno nakon što je ostala sama u prostoriji čula sve glasnije disanje iz kuta prostorije, kao i bljesak svjetla iz istog smijera. To je bilo dovoljno da ju rasplače i da odustane od odluke da tamo prenoći. A i dovoljno da zagolica svačiju maštu! Jer neobično je što su se svi čudni događaji odvijali samo na nekim mjestima u dvorcu, na kojima su i prije istraživanja prijavljeni čudni događaji...
Što treba vidjeti u edinburškom dvorcu?

Velika dvorana s početka 16. stoljeća mjesto je gdje se i danas održavaju razne državne svečanosti. Krov nad ovom dvoranom je jedan od dva srednjovjekovna krova koji danas postoje u Škotskoj. U Kraljevoj palači u kojoj su kraljevi i kraljice Škotske boravili dok su bili u Edinburghu, možete vidjeti kraljevsku krunu, mač i žezlo koji su korišteni prilikom krunidbe. Iako Kraljeva palača nije bila pretjerano (odnosno kraljevski) udobna, koristili su ju jer je najsigunija građevina u kompleksu.

U Edinburškom dvorcu nalazi se i jedan od najstarijih topova na svijetu, Mons Meg, stariji od 550 godina. Top teži više od 6 tona, a ispaljivao je topvske kugle teške oko 150 kilograma. Zbog velike težine topa pomicanje na lokacije gdje je bio potreban bilo je vrlo teško, i to uz kretanje mukotrpnih 5 kilometara na dan.

Top u Edinburghu puca u 13 sati

Još od 1861. godine svakog dana u 13 sati glavni topnik puca u zrak. Ova današnja tradicija u prošlosti je služila kako bi ljudi u luci znali koliko je sati. Ne puca se nedjeljom, na Veliki Petak i na Božić.

Dvorac u Edinburghu je najposjećenija turistička atrakcija Škotske u koju se naplaćuje ulaz. Dvorac posjeti više od milijun turista na godinu. Danas je postao simbol Edinburgha i cijele Škotske. (Svjetski.putnik.hr)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene