Nebom iznad Edinburgha dominira veličanstven dvorac smješten na vulkanskoj stijeni visokoj 80 metara.


Nekoliko građevina u kompleksu dvorca izgrađeno je prije 16. stoljeća dok je najstarija građevina (St. Margaret’s Chapel) iz ranog 12. stoljeća. Na toj je vulkanskoj stijeni naselje postojalo još u 9. stoljeću prije Krista.

Vezani članci Trakošćan - 4 Atrakcija koja nije viđena čak 70 godina: Privukla je brojne posjetitelje, ali skriva i ozbiljnu opasnost Duh na kameri Zbog ovih prizora vjeruju u duhove, provjerite mogu li uvjeriti i vas

Jedini pristup dvorcu je s istočne strane jer se na sjeveru, zapadu i jugu vulkanske stijene nalaze strme litice. Ovakav smještaj dvorca savršen je za obranu od neprijatelja. No stanovnici dvorca u prošlosti su imali velikih teškoća s dopremanjem pitke vode i često su ostajali bez nje, posebno u sušnim razdobljima.

>> Ovaj dvorac i danas opsjedaju duhovi

Za obilazak edinburškog dvorca postoje vrlo zanimljive vođene ture na kojima vas vodič uvodi u svijet intriga i burne prošlosti koju je dvorac proživio. Ako imate sreće dobit ćete vodiča u kiltu. Iz dvorca se pružaju prekrasni panoramski vidici na Edinburgh.

Više je puta kroz povijest dvorac korišten kao zatvor i kao mjesto smaknuća. Danas u dvorcu postoji izložba zatvoreničkih predmeta iz 18. stoljeća, od kojih su većinu napravili sami zatvorenici. Ovdje su zatvarani mnogi neprijateljski vojnici, pomorci, gusari, izdajice, kao i žene koje su proglašene za vještice. U 16. stoljeću ovdje su održavana brojna javna smaknuća vješanjem, paljenjem ili odsjecanjem glave.

Odakle duhovi u edinburškom dvorcu?

Reputacija koja prati edinburški dvorac je da je on duhovima najopsjednutiji dvorac u Škotskoj, dok se za sam Edinburgh vjeruje da ima najviše duhova od svih europskih gradova. Nije ni čudno, obzirom na nebrojena smaknuća i mučenja koja su se ovdje dogodila. Neki su posjetitelji dvorca ispričali o prikazama duhova francuskih zatvorenika, pa čak je viđen i duh psa na groblju.

2001. godine dvorac je bio pod jednom od do sada najvećih znanstvenih istraga paranormalnog. U određenim dijelovima dvorca zabilježeni su nagli padovi temperature, osjećaj da vas netko promatra ili dodiruje, a uočeno je i nekoliko sjenovitih figura. Uslikane su neobjašnjive figure na nekoliko fotografija.

>> Top 6 paranormalnih destinacija!

Dobrovoljka koja je bila dovoljno hrabra da prenoći u jednoj od grobnica tvrdi da je neposredno nakon što je ostala sama u prostoriji čula sve glasnije disanje iz kuta prostorije, kao i bljesak svjetla iz istog smijera. To je bilo dovoljno da ju rasplače i da odustane od odluke da tamo prenoći. A i dovoljno da zagolica svačiju maštu! Jer neobično je što su se svi čudni događaji odvijali samo na nekim mjestima u dvorcu, na kojima su i prije istraživanja prijavljeni čudni događaji...
Što treba vidjeti u edinburškom dvorcu?

Velika dvorana s početka 16. stoljeća mjesto je gdje se i danas održavaju razne državne svečanosti. Krov nad ovom dvoranom je jedan od dva srednjovjekovna krova koji danas postoje u Škotskoj. U Kraljevoj palači u kojoj su kraljevi i kraljice Škotske boravili dok su bili u Edinburghu, možete vidjeti kraljevsku krunu, mač i žezlo koji su korišteni prilikom krunidbe. Iako Kraljeva palača nije bila pretjerano (odnosno kraljevski) udobna, koristili su ju jer je najsigunija građevina u kompleksu.

U Edinburškom dvorcu nalazi se i jedan od najstarijih topova na svijetu, Mons Meg, stariji od 550 godina. Top teži više od 6 tona, a ispaljivao je topvske kugle teške oko 150 kilograma. Zbog velike težine topa pomicanje na lokacije gdje je bio potreban bilo je vrlo teško, i to uz kretanje mukotrpnih 5 kilometara na dan.

Top u Edinburghu puca u 13 sati

Još od 1861. godine svakog dana u 13 sati glavni topnik puca u zrak. Ova današnja tradicija u prošlosti je služila kako bi ljudi u luci znali koliko je sati. Ne puca se nedjeljom, na Veliki Petak i na Božić.

Dvorac u Edinburghu je najposjećenija turistička atrakcija Škotske u koju se naplaćuje ulaz. Dvorac posjeti više od milijun turista na godinu. Danas je postao simbol Edinburgha i cijele Škotske. (Svjetski.putnik.hr)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju