Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon najezde zmija u osječkoj Retfali o kojoj smo izvijestili jučer, naša ekipa provjerila je kome se možete obratiti zateknete li zmiju u vlastitom domu.


Naime, stručno zanimanje zmijar, u Hrvatskoj ne postoji, a resorno ministarstvo nema jasnu proceduru postupanja u takvim slučajevima. Zmija na kućnom pragu. U takvom slučaju nemate mnogo opcija. Rijetki će je pokušati dotaknuti, a ubijete li zaštićenu vrstu, očekujte i do 30 tisuća kuna kazne. Stručna osoba koju možete pozvati zapravo, ne postoji.

Vezani članci Obračun zmija Snimala obračun zmija, a onda joj se okrenuo želudac kad je shvatila što zapravo rade Slika nije dostupna Poznati vinar uhvaćen u švercu 600 zaštićenih vrsta ptica

>> Najezda: Uklanjanje zmije iz kuće platit ćete 750 kuna!

'Postoji jedna jedina osoba u Hrvatskoj koja je vrlo privremeno dobila dopuštenje da uzima zmije kada one udu u stambene objekte ljudi, i da ih premješta nazad u prirodu', kaže Ivana Jelenić, načelnica odjela za biološku raznolikost iz Uprave za zaštitu prirode, Ministarstva kulture. No jedini domaći samoprozvani zmijar, na kojeg će vas uputiti centar 112, svoju uslugu naplaćuje 750 kuna. Cjenik je odredio sam, jer resorno ministarstvo takvih ovlasti nema. Besplatno je za vas nažalost, nema tko ukloniti. 'Moram priznati da mi nemamo propisanu proceduru postupanja u takvim slučajevima niti je izašao kakva naputak u smislu sto bi ljudi trebali raditi', ističe Jelenić.

Dotad se građanima preporučuje da ne paničare, a onda mogu svakako uvijek nazvati Ministarstvo kulture. Pa do izrade naputka znajte da poskok i riđovka, dvije hrvatske zmije otrovnice, nisu strogo zaštićena vrsta.