Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obnovljivi izvor energije

Kod Trogira vjetroelektrana vrijedna 50 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na predjelu Blizna-Bristivica u trogirskom zaleđu danas je otvorena vjetroelektrana u čiju je izgradnju španjolska kompanija Accione Energie investirala oko 50 milijuna eura.

U ovom vjetroparku splitsko Brodogradilište je izgradilo 20 turbina ukupne snage 30 megavata koji će godišnje proizvoditi električnu energiju za potrebe 30.000 kućanstava, i smanjit će se emisija stakleničkih plinova.

Vjetroelektranu je otvorio predsjednik Republike Ivo Josipović ocjenjujući kako je to veliki događaj jer će pučanstvo ovog dijela Dalmacije sada dugo vremena imati električnu energiju iz obnovljivih izvora.

'Posebno mi je drago da su u cjelokupnoj izgradnji vjetroparka čak 60 posto sudjelovale domaće kompanije, a to znači da Hrvatska nije zaboravila raditi i da znamo raditi', poručio je Josipović.

Naglasio je kako u aktualnoj situaciji otvarati nove pogone i nova radna mjesta, kao što je to vjetroelektrana Blizna-Bristivica, pokazuje da Hrvatska može biti mjesto za dobru i kvalitetnu investiciju.

'Kompanije Accione Energie je iskusila i dobre i loše strane naše poduzetničke klime, ali ova vjetroelektrana je dobar primjer i za druge investitore da se angažiraju diljem Hrvatske', kazao je Josipović.

Naglasio je kako su investicije u obnovljive izvore energije iznimno važne za Hrvatsku jer na taj način ostvarujemo nacionalne interese na području energetike - smanjujemo ovisnost o uvozu, koristimo nove izvore koji su učinkovitiji od tradicionalnih, smanjujemo uporabu fosilnih goriva, štitimo okoliš, razvijamo poduzetništvo, potičemo nove tehnologije i gospodarstvo u cjelini.

Predsjednik je posebice pohvalio Splitsko-dalmatinsku županiju jer potičući investicije čini sve da se izađe iz krize.

'Bez obzira na krizu s optimizmom gledam na budućnost Hrvatske, jer svi naši krajevi imaju neke svoje komparativne prednosti, a Splitsko-dalmatinska županija je u posebnom položaju, ne samo zbog turizma nego i radi energetske budućnost', kazao je Josipović.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja rekao je da na području županije postoji 61 lokacija za vjetroelektrane i solarne elektrane u koje može biti investirano 3,5 miljardi kuna, te se čeka izmjena protornog plana da bi se krenulo u realizaciju tih zamisli.

Ravnatelj španjolske kompanije Accione Energie za Hrvatsku Mirko Tunjić rekao je kako je u proteklih deset godina uloženo mnogo truda da bi se izgradio ovaj vjetropark. Dodao je da dolazak predsjednika Josipovića na svečanost otvaranja znači 'ne samo podršku njihovoj tvrtki i grupaciji, nego i svim ozbiljnim investitorima u obnovljive izvore energije u Hrvatskoj'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!" Trogir Pod zaštitom UNESCO-a Kamen u povijesnim ulicama zamijenili novim, građani bijesni: "Dragi turisti, dođite u Trogir, grad kojim vlada glupost i nepromišljenost"

>> Stanovnici Fužina danas na referendumu o vjetroelektrani

'Vjerujem da ovaj primjer, kao i ostali projekti realizirani do sada trebaju poslužiti Vladi RH, koja upravo ovih dana odlučuje o budućnosti sektora obnovljivih izvora energije (OIE), da napravi zaokret u svojoj politici i potakne investicije u OIE, jer Hrvatska treba smanjiti uvoz električne energije, povećati energetsku neovisnost a posebno iskoristiti potencijale ove industrije za stvaranje novih radnih mjesta', naglasio je Tunjić.

Upozorio je kako su investitori i proizvođači iz obnovljivih izvora energije nazadovoljni predloženim Nacionalnim akcijskom planom (NAP) za OIE te je pozvao Vladu RH da vodi računa o potencijalima obnovljivih izvora energije koji mogu i trebaju biti nacionalni interes.

Na upit novinara nakon svečanosti otvaranja, kako komentira Tunjićevo nezadovoljstvo Nacrtom akcijskog plana za OIE, te kako tumači činjenicu da na svečanosti otvaranja nije bio nitko iz Vlade RH, predsjednik Jospipović je odgovorio da su to pitanja 'o stvarima koje ne znam i ne može znati'.

'Kada je riječ o ulaganjima, država ulaže koliko može, znate da imamo proračunske poteškoće i da je kriza. Prema tome država će u ovakve projekte ulagati onoliko koliko je to moguće', rekao je Josipović.

A potpredsjednik španjolske komanije 'Accione Energije' Juan Ignacio Entre Canales je pozvao hrvatske vlasti da 'još više nastave poticati razvoj obnovljivih izvora energije i na taj način prate pravac koji je zacrtala EU da u Europi do 2020. godine 20 posto proizvedene energije potiče iz obnovljivih izvora'.

Poručio je da će komanija Accione Energie nastaviti svoj angažman na dva nova projekta vjetroelektrana u Hrvatskoj ukupne snage 75 megavata.

Govoreći o važnosti razvoja obnovljivih izvora energije Canales je istaknun kako će se u Vjetroparku Blizna-Bristivica zaposliti 500 radnika, te da je konzorcij hrvatskih tvrki sudjelovao u izgradnji vjetroelektrane, a posebice je važno da su turbine građene u splitskom brodogradilištu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene