Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko otkriće

U potonulom brodu kod otoka Visa pronađen sef, tajna koju skriva mogla bi biti vrijedna desetke milijuna eura

Vis: zlato na potonulom brodu? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Vis: zlato na potonulom brodu? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vis: zlato na potonulom brodu? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Vis: zlato na potonulom brodu? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vis: zlato na potonulom brodu? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Vis: zlato na potonulom brodu? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vis: zlato na potonulom brodu? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vis: zlato na potonulom brodu? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vis: zlato na potonulom brodu? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Blago na potonulom brodu je hit tema na otoku Visu. Još prije 13 godina pronađen je u brod Re d'Italia koji je potonuo u bitci - 1866. godine.

Viški ronioci koji su sudjelovali i u otkriću broda 2005. godine tvrde da su ovih dana, ponovno roneći, pronašli brodski sef. Postoje neki podaci kako je baš taj brod prevozio velik novac u zlatu u Dalmaciju. Spominje se vrijednost u desecima milijuna eura.

Pročitajte i ovo Jadrolinija trajekt Može primiti do 1800 putnika VIDEO 18 milijuna eura vrijedna investicija za što bolju ljetnu sezonu: Goste očekuje usluga dostojna kruzera Nasukani brod Izvijestilo Ministarstvo Ljudi s nasukanog broda prebačeni na kopno

Lorenzo Marović priča kako je još 2005. godine, roneći za koraljima, na 115 metara morske dubine ugledao ovaj prizor - potonuli talijanski brod Re d'Italija. Ratni brod leži tu od kada ga je u bitci 1866. godine pogodio brod austrogarske vojske. "Na ekranu sam uočio oblik broda i po svemu zaključio da bi to mogao biti poznati brod iz viške bitke", kazao je Marović.

U timu Lorenza marovića je i njegov sin - Andi. Dojavili su i tada prije 13 godina, ističu, pronalazak broda Ministarstvu kulture. Ovoga ljeta u novom zaronu, uz odobrenje ministarstva, otkrili su, kažu, nešto više - brodski sef. "Neki komad koji je bija čudan za brod, nakon malo istraživanja otkrili smo da bi to moga bit sef", kazao je Andi Marović.

Spominje se nagrada za prvonalaznika

"Postoje podaci da je na brod ukrcana kasa za oformljivanje bankarskog sustava u Dalmaciji... Lire u zlatnim američkim dolarima, je li to istina znat će se tek kad se kasa izvadi ispred vas i sve bude javno i transparentno", dodaje Lorenzo Marović.

Blago bi trebalo pripasti državi, ali spominje se i da prvonalaznik dobiva 10 posto. A Marovićima je Ministarstvo kulture 2005. godine osporavalo pravo prvonalaska. Ministarstvo i danas dopisom poručuje kako je olupina pronađena prilikom hrvatsko - francuskih istraživanja.

Marović je na hrvatskom sudu izgubio spor, ali žalit će se europskom jer, ističe, ima prijavnicu pronalaska s datumima. "Oni su došli jedan ili dva dana nakon moje prijave i brod su našli oko sedam dana nakon što sam ja prijavio nalaz", tvrdi Lorenzo Marović.

Od Ministarstva smo danas dobili i odgovor kako će se više o brodu znati kada ministarstvo organizira nove zarone i istraživanja. Pitanje je tko će do tada čuvati brod, sef i moguće zlato!? 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene