Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvor u Požegi

Maloljetnica zaražena MRSA bakterijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnica Odjela tretmana u Odgojnom zavodu Požege Marijana Prpić potvrdila je kako je u požeškoj odgojnoj ustanovi pri Kaznenom zavodu samo kod jedne maloljetnice potvrđena prisutnost bakterije MRSA (zlatni stafilokok).

No, dodala je da nitko od djelatnika te odgojne ustanove ni od ostalih osuđenih osoba nije pozitivan na tu bakteriju. Istaknula je kako su dodatno pojačane mjere zaštite, te da su poduzete mjere dezinfekcije prostora i svega ostaloga što se koristi u požeškoj odgojnoj ustanovi. ‘Iako je kod jedne maloljetnice u požeškoj odgojnoj ustanovi pri Kaznenom zavodu u Požegi 19. svibnja potvrđena prisutnost bakterije MRSA, razloga za paniku nema, a sve je pod pojačanim nadzorom’, istaknula je načelnica Odjela tretmana u odgojnom zavodu Požege.

Pročitajte i ovo Zaražene vjeverice u porečkoj Vjeveršumi Desetak zaraženih Širi se infekcija u porečkoj Vjeveršumi: "Trenutačno je deset bolesnih. Pokušavamo utvrditi izvor zaraze..." Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Bakteriju dobila u bolnici nakon ranjavanja nožem

Nitko od djelatnika te odgojne ustanove u Požegi ni ostalih osuđenih osoba pa ni dvomjesečno dijete maloljetnice, s kojim je ona u svakodnevnom kontaktu, nije pozitivan na bakteriju MRSA, a to su pokazali napravljeni zdravstveni nalazi. Pretpostavlja se kako je mlada djevojka s tek navršenih 17 godina bakteriju MRSA dobila u koprivničkoj bolnici, gdje joj je sanirana teška ozljeda abdomena nakon uboda nožem, kojeg je zadobila u visokom stupnju trudnoće. Upravo je tamo kod nje prvi puta utvrđena ta bakterija te je od tada ona bila pod stalnim nadzorom, rekla je Prpić.

Smještena u zatvorsku bolnicu

Nakon toga maloljetnica je bila smještena u Zatvorsku bolnicu, budući da joj je izrečena pravomoćna mjera upućivanja u odgojni zavod. Otpuštanjem iz te bolnice ona je bila ponovno negativna na MRSA, dodala je. U Odgojnom zavodu Požege maloljetnica se nalazi od 23. siječnja ove godine, i sve do prije nekoliko dana ona je na tu bakteriju bila negativna. ‘Odgajanica još uvijek koristi vrećice, i upravo smo početkom ovoga mjeseca napravili prve korake da se pristupi potrebnoj operaciji otvora na trbuhu, koja bi se trebala obaviti ovoga utorka. Naša je odgajanica u Odjelu za roditelje, budući da je početkom ožujka i rodila, te nije u fizičkom kontaktu s drugim odgajanicama’, rekla je pročelnica Prpić.

Pojačane mjere higijene

No, dodala je, ‘bez obzira na to nastavljeno je s pojačanim mjerama higijene svih prostora. Napravljen je bris i kod djeteta maloljetnice, koji je bio negativan ali i kod svih ostalih odgajanica te svih ostalih osoba koje su bile u izravnom kontaktu s odgajanicom, a koje su također imali negativan bris. Sve smo mjere poduzeli te se majka i dalje nalazi na Odjelu za roditelje, koji je i inače fizički odijeljen od drugih odjela u Kaznionici, što znači da ostale osuđenice nisu u direktnom kontaktu s maloljetnicom. Nakon pozitivnog nalaza kod maloljetne majke dodatno smo pojačali mjere zaštite pa se sada odgajanici hrana donosi u sobu’, rekla je načelnica Prpić. Dodala je kako su poduzete i mjere dezinfekcije prostora i svega ostaloga što se koristi. Bakterija MRSA (staphylococcus aureus) često je prisutna na koži ili u nosu populacije. Njena prisutnost na neoštećenoj koži nije opasna, ali prodor mikroorganizma ispod kože može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kao i to što je otporna na većinu antibiotika.

No, ukoliko bi se zaraza proširila i na ostale zatvorenice, one imaju pravo tužiti državu. Uprava zatvora dužna je, tvrde odvjetnici, držati higijenu na nivou.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene