Policija
Policija Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Osječko-baranjska policija u srijedu je zaustavila 54-godišnjeg vozača koji je vozio automobil s 4,9 promila alkohola u krvi, izvijestila je policija u četvrtak.


Vozač je zaustavljen tijekom nadzora prometa u srijedu u 13:15 u Bocanjevcima kod Belišća. Obavljenim alkotestiranjem 54-godišnjaku je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od čak 4,9 promila.

Vezani članci Policija, ilustracija 88-godišnjak jurio seoskom cestom 191 km/h, kasnio na cijepljenje: Oduzeli mu vozačku dozvolu i zaplijenili vozilo Njemačka policija, ilustracija Velika akcija njemačke policije: Od jutra upadaju u domove vođa neonacističkih skupina

Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima kategorije B u trajanju do 12 mjeseci i šest negativnih prekršajnih bodova, ističu u policiji.

Prema medicinskom tumačenju, koncentracija od četiri i više promila alkohola u krvi može uzrokovati smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja pri povraćanju zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća.

Činjenicu da su smrtni slučajevi u takvim okolnostima rijetki i da se neki čak usude sjesti za volan liječnici objašnjavaju time da su svi takvi neslavni rekorderi uglavnom "utrenirani" u ispijanju alkohola, to jest da ga konzumiraju duže vrijeme i time podižu prag osjetljivosti organizma na trovanje alkoholom.