Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad će naučiti?

TISUĆICA PO TISUĆICA... Kako je 60-godišnja Omišanka (opet) 'pala' zbog gomile antičkih amfora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitska policija zaplijenila je 13 antičkih amfora u privatnom stanu na području Omiša.

Kako je 60-godišnjakinja iz Omiša dolazila do amfora, tko ih je i gdje izronio i što je sa njima planirala, trebao bi biti predmet policijske istrage. Policija za sada bez detalja.

'Izvješteno je Ministarstvo kulture, a sukladno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara, bit će pokrenut postupak protiv 60-godišnjakinje', kaže Antonela Lolić iz PU splitsko-dalmatinske.

Pročitajte i ovo Antičke amfore Rijetki primjerci Upali u kuću s jednim ciljem, no ovome se nisu nadali: Pogledajte što je pronašla policija u premetačini na jugu Hrvatske Omiš bez pedijatara - 5 Nedostaje kadra Tko će liječiti omiške mališane? Pedijatrijska ambulanta do daljnjeg je zatvorena, roditelji bijesni

Do kraja sudskog postupka predali su ih Pomorskom muzeju u Splitu. Inače, građani smiju posjedovati amfore, ali moraju za njih imati valjanu dokumentaciju.

'Posjed tih amfora mora biti registriran u Konzervatorskom uredu kako ne bi bili predmet istrage i moguće zapljena kao ove sada', kaže nam Ljubo Radić, kustos Pomorskog muzeja Split.

Zaplijenjene amfore potječu od drugog stoljeća prije Krista do trećeg stoljeća naše ere. Kradljivcima je najveći problem što ih ne mogu lako prodati strancima jer ih zbog veličine nije lako iznijeti iz zemlje. Njihova cijena po komadu je oko tisuću i pol eura.

Prošle godine stiglo je još 11 amfora, bile su i vrjednije od ovih. Čini se da su pronađene kod istog vlasnika.

Zbog brojnih antičkih brodoloma amfore su po cijelom Jadranu. Pronađene u moru ne smiju se dirati nego prijaviti lučkoj kapetaniji. A Omišanka nakon druge policijske zapljene, možda već kreće u novu nabavu. Kazna za neprijavljeno posjedovanje je novčana, od dvije do deset tisuća kuna.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene