Gdje bi Hrvatskoj bio kraj kada bi imala rast kojim se mogu pohvaliti hrvatske kockarnice i kladionice. Prema Fininom izvješću, one bilježe porast prihoda za prošlu godinu za nevjerojatnih 301 posto.

Galerija


Dok kockarnice, kladionice, ali i država zarađuju, ovisnost o ovom poroku brine stručnjake koji bilježe sve veći broj mladih ovisnika.

Vezani članci Scott Disick Viđen u rehabilitacijskom centru, ali sad je bijesan i odbija priznati da je tamo završio zbog droge Slika nije dostupna Milijunaš radi u rudniku kako bi se riješio ovisnosti o kocki!

Iako je imao sretan brak, dobro uhodan posao, ljubav prema kocki bila je jača. Svoju kockarsku karijeru završio je iza rešetaka nakon što je opljačkao kladionicu u kojoj je ostavio gotovo svu svoju imovinu. "Kockar može zakockati koliko ima, koliko se može zadužiti, i još više, dakle život gubi na kocki", kaže Jure Grlić iz Velike Gorice.

A brojke kažu kako su kockarnice i kladionice, iako ih je manje, u prošloj godini bilježile prihode veće za 301 posto.

"Dostupnost i pristupnost klađenja je jako velika, imamo vrlo liberalnu, labavu zakonsku regulativu koja bi to trebala ograničavati, i onda samim time ne iznenađuje da su ostvarili tako veliki prihod", kaže psihijatar Davor Bodor.

Ukupni prihodi iznosili su gotovo 2 milijarde i 67 milijuna kuna. Najveći prihod ostvarila je Hrvatska lutrija. Gotovo pola milijarde kuna. U Hrvatskoj je o kocki danas ovisno više od 50.000 ljudi. Jure Grlić problem vidi u velikom broju mjesta gdje se može iskušati sreća. "K'o da narkomanu date iglu da si uzima šta mu treba, ne, tako je i kocka prisutna i dostupna svima i svakome."

Iako se većina nada velikom dobitku, stručnjaci upozoravaju da su u ovim slučajevima na dobitku jedino kladionice, kockarnice i - država. "Većina kockara se ne sjeća, odnosno nastoji zaboraviti gubitke, a fokusirana je na onih nekoliko dobitaka koji ih održavaju u daljnjem kockanju", kaže dr. Bodor.

Od dobre zarade korist ima i država, koja je ubrala gotovo 200 milijuna kuna poreza. No hoće li povećati naknade za igre na sreću, ministar zdravlja ne zna. "U tome smislu treba tražiti konsenzus nacije, ne samo politike i stranaka ili zastupnika u Saboru. I nastavite tako molim vas zagovarati preventivne mjere", kaže Milan Kujundžić.

Osim kockanja sve više Hrvata ovisno je o internetu i drogi. Grube procjene govore da je više od 130.000 mladih ovisno o internetu, a oko 60.000 ih svakodnevno ima potrebu otići u kladionicu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr