Obavijesti Video Pretražite Navigacija
klimatski ekstremi

Klimatologinja o opasnostima pred nama, ima li spasa? "Bojim se da smo svi zajedno zakasnili"

Aktualno Galerija Ivana Herceg Bulić i Valentina Baus Ivana Herceg Bulić i Valentina Baus Foto: DNEVNIK.hr Klimatske promjene Klimatske promjene Foto: DNEVNIK.hr Klimatske promjene Klimatske promjene Foto: DNEVNIK.hr Valentina Baus, novinarka Nove TV Valentina Baus, novinarka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Herceg Bulić, Geofizički odsjek, PMF Galerija 1/5 >>
Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala je s klimatologinjom Ivanom Herceg Bulić s geofizičkog odjela na PMF-u o opasnostima koje klima nosi i s čime bismo se mogli suočiti.

"Što se tiče ovog vrlo žestokog toplinskog vala, čini se da ide prema kraju. Je li to to od ljeta - ne bih rekla. Još uvijek možemo očekivati dosta visoke temperature, a ovo ljeto nam je klima pokazala svu svoju čudljivost", rekla je klimatologinja Ivana Herceg Bulić s geofizičkog odjela na PMF-u reporterki Dnevnika Nove TV Valentini Baus u razgovoru o opasnostima klimatskih promjena.

NASA je objavila satelitsku snimku zagrijavanja mora, a klimatologinja je rekla da je to posebno zabrinjavajuće - oceani postaju sve topliji.

Klimatske promjene Klimatske promjene (Foto: DNEVNIK.hr)

"Nažalost, cijela zemlja se crveni pa isto tako i naša mora. To nas zabrinjava jer su oceani izuzetno važna komponenta klimatskog sustava. Oni pohranjuju toplinu, odnosno energiju u sebi, ali isto tako je i ponovno ispuštaju. Kao izvor topline i vlage mogu izazvati vrlo energična atmosferska strujanja koja nama mogu donijeti vrijeme koje nam ne pogoduje", objasnila je.

Pročitajte i ovo Nove cijene goriva 26.08.2023. - 5 Nove cijene Loše vijesti za vozače: Opet poskupljuje gorivo, no ima i jedna dobra stvar

Visoke temperature povezujemo s klimatskim promjenama, ali postoje i hladni ekstremi.

"To je posljedica toga što se arktički led otapa. Zbog toga se akktičko područje čak dvostruko brže zagrijava nego ostatak naše Zemlje. Samim time se smanjuje razlika temperature između ekvatora i pola i javljaju se posebni obrasci strujanja u atmosferi koji pogoduju strujanju arktičkog zraka i nadumjerene širine", opisala je klimatologinja i pritom uzela za primjer izuzetno niske temperature koje su prošle zime zahvatile SAD.

"Klima je postala izuzetno čudljiva, klimatski ekstremi su sve izraženiji, a nama je jedino preostalo priviknuti se na njih", rekla je Herceg Bulić.

Tužbe zbog klimatskih promjena

Umirovljenice iz Švicarske, njih oko dvije tisuće, prije nekoliko mjeseci tužile su tamošnje vlasti i to Europskom sudu za ljudska prava jer - klimatske promjene ugrožavaju i njihove živote i njihovo zdravlje, a kao dokaz na sudu su priložile i medicinsku dokumentaciju.

Tužbe su podnesene i u Francuskoj te Portugalu, a svi tvrde da vlasti nisu na vrijeme poduzele potrebne mjere da spriječe ovakve scenarije.

Herceg Bulić rekla je da klima zaista utječe na zdravlje i može povećati mortalitet.

Pročitajte i ovo Potres u blizini Karlovca podrhtavanje tla Novi potres u Hrvatskoj! Treslo se u blizini Karlovca: "Dosta se osjetilo, ali kratko"

"Bojim se da smo svi zajedno zakasnili jer na klime, klimatske promjene i posljedice koje dolaze smo davno upozoreni. Zakoračili smo u novo klimatsko razdoblje - klimu ekstrema.

Vlade trebaju nešto učiniti, a na nama pojedincima je da ustrajemo u tome i da pokažemo da nam je zaista stalo", rekal je za kraj.

Što je El Niño i koje opasnosti nosi te zašto mladi najviše pate - pogeldajte u videoprilogu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene